EURO2024

Ollie Watkins döntőbe lőtte Angliát

Kép forrása: Michael Regan - UEFA/UEFA via Getty Images

Remek első, és közepes második félidő után Anglia a szupercsere Ollie Watkins góljával legyőzte Hollandiát, és Eb-döntőt játszhat.

Az ismerkedő jellegű néhány percet követően lesokkolta az angol válogatottat Xavi Simons, hiszen a 7. percben megszerezte a vezetést Hollandiának – 17 méterről, jobbal lőtte ki a jobb felsőt, amihez Pickford csak hozzáérni tudott (0-1)

Angol rohamok jöttek, egyik a másik után, ám különösebb átütőerő nélkül, hogy aztán jöjjön egy furcsa jelenet. Kane dőlt rá egy lepattanóra a tizenhatoson belül, elhagyta a lábát a labda – fölé durrantott -, amikor találkozott a lövést követően a lába a Dumfriesével. Ilyen esetben sosem szoktak szabálytalanságot fújni, most azonban a VAR kihívta magához Zwayert, aki némi visszanézést követően büntetőt ítélt.

A tizenegyest maga a sértett végezte el a 18. percben, és bár Bart Verbruggen jól érezte a sarkot, a jobb alsóba vágta a labdát Harry Kane! (1-1)

A 23. percben az „egy üzlet ha beindul alapon” majdnem a vezetést is megszerezte Anglia: Foden cselezte be magát a holland öt és felesen belülre, hogy aztán gurítását Dumfries éppen a gólvonalon tudja megállítani!

A 30. percben megint majdnem előnybe került Hollandia: Simons tekert középre egy szögletet, amelyet Denzel Dumfries fejelt kapufára.

A 32. perc megint Phil Foden villanását hozta: a jobbszélről húzott középre, majd lövésre szánta el magát 20 méter környékéről, hogy bal lábas lökete a kapufa élét csípve hagyja el a játékteret.

Foden a 39. percben is aktív volt, Verbruggent tornáztatta meg egy újabb távoli lövéssel, azonban a hollandok portása nem hibázott, leért a lapos löketre. A játék lüktető maradt a nyitó félidő záró perceire, ám igazán nagy veszély már sem az angol, sem a holland kapu előtt nem alakult ki.

Ez pedig azt eredményezte, hogy 1-1-gyel vonultak el a pihenőre a felek.

A második játékrész elején már második cseréjét is elsütötte Ronald Koeman – amíg azonban Depay a 35. percben sérülés miatt fejezte be idejekorán az elődöntőt, addig Malen taktikai okokból ment le. Előbbi helyén Veerman, utóbbién Wout Weghorst került bevetésre.

Sokat elárul a második félidő izgalmasságáról, hogy a 65. percig kellett várni az első valamirevaló jelenetre. Ekkor egy szabadrúgásból érkezett be a labda a tizenhatoson belülre, ahol Virgil van Dijk tudta kapura piszkálni azt, és Jordan Pickford bravúrral hárítani tudott.

A 77. percben megint Pickfordnak kellett védenie. Egy beadás után furán pattant le a labda az egyik angol védőről, éppen Xavi Simons elé, aki viszont nem találta el tökéletesen a játékszert, így magasra pattanó, lassú lövése elhalt az angol hálóőr kesztyűi között.

A 79. percben a kapuba talált Bukayo Saka, tulajdonképpen a semmiből – Walker ugrott ki a jobb szélen, a középre lőtt labdája üresen találta az Arsenal ászát, aki a rövid felsőbe bombázott, ÁMDE les miatt érvénytelenítették a találatot. Az asszisztens döntését a VAR megerősítette.

A 88. percben az angol cserék alkottak majdnem maradandót. Luke Shaw lőtt élesen középre egy labdát, amiről Watkins ugyan lemaradt, ám a hosszún érkezett Cole Palmer, hogy aztán magasan a kapu fölé lőjön.

A 90. percben aztán jött a csattanó. Ollie Watkins kapott jó labdát, hogy aztán kellően kiszorított helyzetből lőjön, olyan 8 méterről, méghozzá a holland kapu jobb alsó sarkába! (2-1)

Ez pedig azt jelentette, hogy Anglia a 2020-as Eb után Németországban is fináléba jutott, ahol majd Spanyolország lesz az ellenfelük a vasárnapi, berlini döntőben! Hollandiának ez volt fennállása ötödik elbukott Eb-elődntője.