Atlétika

Olimpiai szintű verseny, 47 ország atlétájával – jön a 14. Gyulai Memorial

Kép forrása: Facebook / Gyulai István Memorial

Olimpiai szintű verseny lesz a keddi Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, amelyen 47 ország sportolói állnak rajthoz - jelentették be a szervezők a viadal hétfői sajtótájékoztatóján.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke felidézte, hogy a Gyulai István Memorialt – amelynek ez már a 14. kiírása – 11. alkalommal rendezik meg Székesfehérváron, mert

a sportok királynője és a királyok városa között megbonthatatlannak tűnik a kapcsolat”.

Megjegyezte, hogy a régió legjobb versenyét bonyolítják le évek óta, miközben a viadalnak már a világban is van neve.

Spiriev Attila sportigazgató elmondta, hogy az előzetesen bejelentett sztárok közül egyedül a 110 méteres gátfutásra nevező, s a legutóbbi három világbajnokságot megnyerő amerikai Grant Holloway nem vesz részt a versenyen.

Kiemelte, hogy női 100 méter gáton a Puerto Ricó-i olimpiai bajnok Jasmine Camacho-Quinn mellett a bahamai Devynne Charlton, az amerikai Nia Ali és az Eb-ezüstérmes Kozák Luca is rajthoz áll. Férfi 100 méteren ott lesz a mezőnyben a háromszoros Memorial-győztes, dél-afrikai Akani Simbine, a tavalyi vb-ezüstérmes botswanai Letsile Tebogo, valamint a világ jelenlegi leggyorsabb embere, a 9.77-es idővel rendelkező jamaicai Kishen Thomson.

A budapesti vb-n bronzérmet szerző Halász Bencéért is szoríthatunk

Kalapácsvetésben a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Halász Bence a tavalyi világbajnok kanadai Ethan Katzberggel, a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és a szintén lengyel Pawel Fajdekkel mérheti össze erejét. Távolugrásban a görögök olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Miltiadisz Tentoglu három jamaicai klasszissal versenghet, hiszen nevezett a 2019-ben világbajnok Tajay Gayle, a tavalyi budapesti vb-n ezüstérmes Wayne Pinnock és az idei glasgow-i fedett vb-n harmadik Carey McLeod is.
A diszkoszvetés mezőnyében ott lesz a világcsúcstartó litván Mykolas Alekna, a 2022-es világbajnok szlovén Kristjan Ceh, valamint a legutóbbi olimpián aranyérmes svéd Daniel Stahl. A súlylökés az olaszok újdonsült Európa-bajnoka, Leonardo Fabbri és a 2017-ben Londonban vb-címet nyert, új-zélandi Tom Walsh nagy versengését hozhatja.

A világ legjobbjai a Bregyóban

Magasugrásban rajthoz áll az olimpiai, világ- és Európa-bajnok olasz Gianmarco Tamberi, míg 400 méteren visszatér a verseny csúcstartója, a tokiói olimpia bajnoka, világbajnok, ötszörös Gyulai Memorial-győztes, bahamai Steven Gardiner – vele mérheti össze gyorsaságát az országos csúcstartó, fedettpályás vb-ötödik Molnár Attila.

Gianmarco Tamberi (Forrás: Facebook / Gyulai István Memorial)

A nemzetközi szövetség kontinentális sorozatába tartozó, arany besorolású versenyen a magyarok közül rajthoz áll még a 100 és 200 méteren hazai rekorder Takács Boglárka, aki 200-on összecsaphat a fedettpályás világbajnok, Saint Lucia-i Julian Alfreddel és a jamaicai olimpiai bajnok Shericka Jacksonnal.

„Ez egy fontos lépcsőfoka a felkészülésnek, és annak ellenére, hogy most nem pihentünk rá erre a versenyre, mert az olimpia miatt muszáj volt egy picit visszarázódni az edzésekbe, kíváncsian várom, hogy edzésekből mit tud tudok majd futni” – mondta az M1 aktuális csatornának Takács. Hozzátette, ez a verseny remek alkalom lesz arra, hogy még az olimpia előtt egy igazán erős mezőnyben versenyezzen.

A női 100 és 200 méter országos csúcstartója azt is elárulta, hogy kissé sűrű lett a versenynaptára, és emiatt mentálisan fáradtan érkezett a római Európa-bajnokságra, azóta viszont sikerült kipihennie magát és az olimpia közeledtével ismét egyre jobb formában érzi magát. – „Igen, határozottan szeretnék meglepetéseket okozni” – hangsúlyozta a 22 éves magyar sprinter, aki az ötkarikás játékokon szeretne mindent kihozni magából, és egyéni csúcsokat futni.