Kosárlabda

Okorn: Minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

A kvalifikációt csütörtökön 70-65-ös izlandi vereséggel kezdő nemzeti csapat szombati sajtótájékoztatóján Gasper Okorn szövetségi kapitány közölte, Reykjavíkban hibákat követtek el, de kielemezték azokat, és mindent meg fognak tenni azért, hogy legyőzzék Olaszországot.

„Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy az olaszok és a törökök papíron jobb csapatot alkotnak, ezt mutatja a világranglistán elfoglalt helyezésük is, de ez nem jelenti azt, hogy ne tennénk meg mindent a győzelem érdekében. Telt ház előtt, nagyszerű hangulatban fogunk játszani, és minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre. Az lett volna a legkönnyebb út az Európa-bajnokságra, ha Izlandot kétszer megverjük. Ez most már nem fog összejönni, de még nincs vége a sorozatnak. Öt meccs még hátravan, három hazai mérkőzésünk lesz, úgyhogy bár garantálni semmit nem tudok, de azt megígérhetem, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy kijussunk a kontinenstornára" – mondta a szlovén szakvezető.

Báder Márton, a szövetség elnöke kiemelte, az MKOSZ feladata az, hogy a válogatottat támogassa, illetve a magyar kosárlabda stratégiáját úgy építse fel, hogy a magyar válogatott minősége, illetve teljesítménye biztosított legyen.

„Úgy gondolom, hogy a szombathelyi kosárlabda, a Falco és a magyar válogatott szerepe, illetve feladatai maximálisan párhuzamosak. Amit a Falco csinál, és ahogy a Falco eljutott a magyar bajnoki címtől a nemzetközi szereplésen keresztül egy stabil Bajnokok Ligája szerepkörig, az nagyon fontos, hiszen Magyarország elsőszámú férfi klubcsapatáról van szó" – mondta a sportvezető.

Hanga Ádám, a Crvena zvezda légiósa közölte, nem volt szerencsés, hogy az Euroliga és a FIBA nem tudott megegyezni, így évekig nem volt lehetősége az év közi selejtezőkön részt venni, de nagyon örül annak, hogy ez a probléma végre megoldódott.

„Nem ideális, hogy csak három-négy napunk volt együtt készülni egy ilyen fontos meccs előtt, ráadásul új edzővel, de nem akarok kifogásokat keresni. Sajnálhatjuk ezt az izlandi mérkőzést, de most már az olaszok elleni vasárnapi meccsre kell koncentrálnunk" – tette hozzá a 34 éves klasszis, aki Perl Zoltánnal együtt elmondta, hogy a végsőkig fog küzdeni a csapat, mindent meg fog tenni a sikerért.

 

A válogatott vasárnap 18 órakor fogadja a Schaeffler Arena Savariában az olasz együttest. A kvartett negyedik tagja Törökország, a négyesből az első három jut ki az Eb-re.
A 42. kontinenstornára 2025. augusztus 27. és szeptember 14. között kerül sor Rigában, Tamperében, Limasszolban és Katowicében. A kieséses szakasznak Lettország ad majd otthont.

A magyarok további menetrendje az Eb-selejtezőben:

vasárnap: Magyarország-Olaszország, Szombathely 18.00

2024. november 22.: Törökország-Magyarország
2024. november 25.: Magyarország-Törökország
2025. február 20.: Magyarország-Izland
2025. február 23.: Olaszország-Magyarország

(Borítókép: MKOSZ)