Nagyot akart húzni a FIFA, de rémálom lehet belőle

Hat ország, három kontinens, feszes menetrend, hatalmas távolságok és időzónák. Elkapkodta döntését a nemzetközi szövetség?


Száz éve, 1930-ban rendezték az első világbajnokságot, a centenáriumra különleges lebonyolítással készül a FIFA, ugyanis Uruguay, Argentína és Paraguay adna otthont az első három mérkőzésnek, a többi helyszínt Spanyolország, Portugália és Marokkó adná.

Ezen az eseményen 48 ország venne részt – miközben az első tornán mindössze 13 induló volt – a hat rendező mentesül a selejtezők alól.

Az, hogy Spanyolország (ahol 1982-ben már volt egy vébé), Portugália és Marokkó együtt indul, nem szokatlan, a városok között nincsenek akkora távolságok és differenciák, mint ami például Brazíliában előfordult 2014-ben, ahol ráadásul jelentős időjárási különbségek is fennálltak (30 fok a dzsungel közepén Manausban vagy télies időjárás Porto Alegrében). A 2026-os (Kanada-USA-Mexikó) világbajnokságon is számolni kell ezzel.

A három dél-amerikai ország válogatottjai – és természetesen az ellenfeleik – az első meccseik után rögtön repülhetnek át Európa/Észak-Afrika felé, ami jócskán megviselheti a játékosok szervezetét.

A legutóbbi Európa-bajnokságon születtek ebből „egyenlőtlen” helyzetek, az angolok szinte végig hazai pályán játszhattak, miközben a dánok az Amszterdam-Baku-London útvonalon jutottak az elődöntőig, ahol végül hosszabbításban estek ki.

Mindeközben a szaúdiak már dörzsölhetik a tenyerüket. Hiszen a FIFA szabályai alapján amikor egy adott kontinens egy országa rendezi a világbajnokságot, nem teheti ezt meg két egymást követő alkalommal. A 2026-os világbajnokságot Észak- és Közép-Amerikában, a 2030-as vb-t Európában, Afrikában és Dél-Amerikában rendezik. Így 2034-re maradna Ázsia vagy Óceánia.

Talán nem is véletlen, hogy a FIFA bejelentését követően rögtön jelezték a szaúdiak, hogy pályáznak a ’34-es tornára.

Borítókép: Carlos Lebrato/Anadolu Agency via Getty Images (Az uruguay centenáriumi stadion)

Videók