Egy lépéssel közelebb került a világbajnokság rendezéséhez Szaúd-Arábia

A FIFA enyhített a stadionszabályokon.


 Szaúd-Arábia mérhetetlen pénzek megmozgatásával igyekszik erősíteni labdarúgását, erőfeszítéseik egyik kétségtelen eredménye pedig nem lenne más, mint ha sikerülne vb-t rendezniük.

A FIFA stadionokra vonatkozó szabályozása eddig gyakorlatilag lehetetlenné tette ezt, azonban a legutóbbi módosítások miatt jelentősen nőttek az esélyek.

A korábbiakban úgy szólt a szabály, hogy a pályázó országnak legalább 14 stadiont kell bamutatnia nevezésében, ezek közül pedig hétnek már készen kell lennie.

Ezzel szemben a 2034-es eseményre vonatkozó rendelet már csak négy stadiont vár el, ami magában foglalja a jelenleg is épülő stadionokat.

„A négy meglévő stadion követelménye a 2034-es szériához hozzájárul ahhoz, hogy a hosszabb átfutási idő ellenére az infrastruktúra ne legyen elavult, és a kornak megfelelő legjobb minőséget hozza.” – érvelt döntése mellett a FIFA.

Szaúd-Arábia eddig is nagy favoritnak számított a rendezést illetően, ugyanis a FIFA 2034-ben Ázsiába vagy Óceániába vinné, más területről nem is fogadnak be pályázatokat. A 2030-as vb-n is hasonló a követelmény, ott azonban Dél-Amerika és Délnyugat-Európa, illetve Afrika a kedvezményezettek.

Fotó: Michael Regan - FIFA/FIFA via Getty Images

 

Videók