"Szánalmas, hogy nincs gólvonal-technológia a La Ligában."

Xavi Hernandez, a vasárnapi El Clásicón 3-2-es vereséget szenvedő FC Barcelona vezetőedzője szégyennek nevezte, hogy a spanyol labdarúgó-bajnokságban nem használják a gólvonal-technológiát.


A tréner annak az esetnek a kapcsán fogalmazott sarkosan, amelynél a VAR-rendszer percekig vizsgálta, hogy Lamine Yamal érintése nyomán a labda túljutott-e a gólvonalon. A madridiak kapusa, Andrij Lunin az utolsó pillanatban mentett, de a televíziós felvételek közül egyik sem volt olyan, amelyik alapján egyértelműen el lehetett volna dönteni, hogy gól született-e vagy nem. A videóelemző szobában sem tudtak sokáig dűlőre jutni, végül az a döntés született, hogy a labda teljes terjedelmében nem ment át a gólvonalon. Az állás ekkor 1-1 volt.

A nagy bajnokságok közül egyedül a La Ligában nem alkalmazzák a gólvonal-technológiát, amely a szövetség elnöke, Javier Tebas szerint túl drága.

Xavi a sajtótájékoztatón kapusa, Marc-André Ter Stegen véleményéhez csatlakozott, aki a vegyes zónában fogalmazott úgy: szégyen, hogy nem állt rendelkezésre olyan szögben készült felvétel, amely egyértelmű választ adott volna a kérdésre.

"Ha azt szeretnénk, hogy a miénk legyen a világ legjobb bajnoksága, alkalmazni kell a legjobb technológiát" - csatlakozott ehhez a vezetőedző.

Xavi a 91. percben kapott góllal elszenvedett vereség után lehangoltan nyilatkozott, ugyanakkor büszke volt csapata teljesítményére, amely alapján szerinte három pontot érdemelt volna a Barcelona. Igazságtalannak nevezte az eredményt, illetve úgy vélekedett, hogy a játékvezető több vitatható ítélettel befolyásolta a mérkőzés alakulását.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid trénere nem kommentálta Xavinak a meg nem adott góllal kapcsolatban kifejtett véleményét, arra szorítkozott, hogy nem volt egyetlen olyan felvétel sem, amely azt bizonyította volna, hogy a labda egyértelműen áthaladt a gólvonalon.

Hozzátette: a győzelemmel fontos lépést tettek a bajnoki cím megszerzése felé egy "látványos és felejthetetlen" hét lezárásaként. Ezzel visszautalt a szerdai sikerükre, arra, hogy idegenben tizenegyesekkel búcsúztatták a címvédő Manchester Cityt és bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

Vasárnapi győzelmükkel a fővárosiak előnye - hat fordulóval a vége előtt - már 11 pont a bajnoki tabellán a második helyezett Barcelonával szemben.

(Borítókép: Facebook/FCBarcelona)

Videók