Szabadulna Lewandowskitól a Barcelona

Különleges szerződési feltételről ír a spanyol sportsajtó.


Sötét felhők Robert Lewandowski felett. Spanyol sajtóértesülések szerint az FC Barcelonának módja van arra, hogy a négyéves szerződésében foglaltaknál korábban megszabaduljon a lengyeltől. A klub érdeke az lenne, hogy a csatár a kispadon maradjon.

Robert Lewandowski 2022 nyarán 45 millió euróért csatlakozott az FC Barcelonához. Bár az átigazolás idején és közvetlenül utána senkinek sem merültek fel kétségei a lengyel csatár teljesítményét illetően, már akkor felhívták a figyelmet a meglepően hosszú szerződésre. A kontraktus 2026 júniusáig érvényes, nem sokkal a 38. születésnapja előtt jár le.

A mostani formahanyatlás arra utalhat, hogy két és fél év múlva Lewandowski talán már nem lesz képes a legmagasabb szinten játszani. A gyengébb kondíció hatalmas költségeket jelent a pénzügyi gondokkal küzdő klubnak. A lengyel az első spanyolországi évében bruttó 20 millió eurót keresett, a harmadik évben pedig 26 millió euróval nőnek a bevételek. A negyedik szezonban visszaesnek az első szezon összegére, de ez még mindig hatalmas összeg. A spanyol „Sport” értesülései szerint ezt a szituációt különleges módon oldhatja meg a katalán együttes.

A szerződést a "3+1" modell szerint alakították ki. Elméletileg a negyedik szezonra szól, de a klub megfelelő feltételek teljesülése esetén korábban is felbonthatja a kontraktust. Ha Lewandowski teljes mértékben ki akarja tölteni, akkor a szerződés harmadik szezonjában legalább 55 százalékban kell játszania (legalább 45 percet kell kezdenie vagy játszania). Ha ezt nem teszi meg, a gránátvörös-kékek lehetőséget kapnak a szerződés felbontására.

A csatártól megszabadulni kívánó klubnak tehát érdeke lesz, hogy a következő szezonban ne szerepeljen a csapatban.

Borítókép: Eric Alonso/Getty Images

Videók