Laporta: a Barcelonát bírósági tárgyalás nélküli média lincselésre ítélték

A két hónap alatt a klubot óriási lejárató kampány érte.


A Barcelona elnöke, Joan Laporta megvédte a klub vitatott kifizetéseit Jose Maria Enriquez Negreira korábbi játékvezetőnek, és ragaszkodott ahhoz, hogy a megvesztegetés és korrupció vádja csupán a klub elleni "lejárató kampány" része.

A Barcelona és egy Negreira tulajdonában lévő cég közötti kifizetések 2001 és 2018 között mindenféle kérdéseket vetettek fel a klub magatartásával és a La Liga címek megszerzésével kapcsolatban. A Barcelona mindig is fenntartotta ártatlanságát, és ragaszkodott ahhoz, hogy a kifizetések csak a játékvezetői tanácsadásra vonatkoztak, és semmiképpen sem a játékvezetői döntések befolyásolására, és Laporta hétfőn egy hosszas előadás során megerősítette ezt az álláspontot.

„A Barcelona legfőbb képviselőjeként azért jöttem, hogy szóljak a tagokhoz és tisztázzam a közvéleményt a Negreira-ügyben" - kezdte Laporta.

„A két hónap alatt a klubot óriási lejárató kampány érte. Az információknak és a következtetéseknek semmi köze a valósághoz. A Barcelona a fair play mintaképe volt. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárultunk a sporthoz. A Barca évtizedek óta nyer, és továbbra is nyerünk, köszönhetően játékosaink, edzőink, stábunk, partnereink és szurkolóink erőfeszítéseinek, tehetségének. Amikor a Barca nyer, együtt ünnepelünk, amikor pedig veszítünk, nem keresünk kifogásokat. A Barcánál szeretjük, ahogyan nyerünk, szeretünk úgy nyerni, hogy jól játszunk. Nem szeretünk a játékvezetés miatt győzni. Mint egy nagy klubnak, vannak ellenzőink, és megpróbálják lerombolni a presztízsünket, irigységből vagy más okokból. Nem fognak nyerni. Semmilyen lejárató kampány nem fogja megakadályozni, hogy a Barca továbbra is referencia legyen a világ sportjában. Amikor ez a vita felmerült, azonnal azt mondtam, hogy világosan látom, hogy ez egy megrendezett kampány a Barcelona ellen. Megbíztunk egy belső vizsgálatot, amelyet egy külső cég végzett. Ezzel az egybehangzó kijelentéssel kezdem: A Barcelona soha nem hajtott végre olyan akciót, amelynek végső célja vagy szándéka az lett volna, hogy előnyhöz jusson.”

Laporta a továbbiakban bemutatott néhányat a Barcelona kifizetéseiről szóló 629 jelentésből és 43 CD-ből, amelyek tele vannak információkkal, a bemutatottak mind azt állították, hogy a klub nem tekinthető bűnösnek korrupcióban vagy vesztegetési kísérletben.

„Ez a kampány akkor jön, amikor kezdünk kijönni a gödörből. Megmentettük a Barcát anyagilag, jól teljesítünk, a La Liga élén állunk, ezért kell támogatnunk a csapatot. Ez a kampány akkor kezdődött, amikor a La Liga elnöke rájött, ogy nem akarunk aláírni a CVC-vel. Megegyeztünk, hogy más lehetőségeket keresünk, amelyek jobbak a Barca gazdasági jövője szempontjából. Ez nem véletlen. Ez akkor történik, amikor a Barcelona egy új európai versenyformátumért dolgozik. Itt a La Liga elnöke arra biztatta az UEFA-t, hogy csatlakozzon ehhez a nyilvános lincseléshez. Ez nem véletlen.”

„Fontos, hogy az igazságszolgáltatás működjön. Tisztelettel együtt kívánunk működni a tények tisztázása érdekében. Azért érdekel minket, hogy a Barca mentesüljön minden büntetőjogi felelősség alól. Jogállamban élünk, és a legalapvetőbb garanciák közül az ártatlanság vélelmét a Barca nem kapta meg a média szintjén. A klubot bírósági tárgyalás nélküli média lincselésre ítélték. Ez a lincselés nem véletlenszerű. A futballvilág hitelességét kockáztatjuk. Vannak emberek, akik megmagyarázhatatlan módon nagyfokú felelőtlenséget tanúsítottak.”

Borítókép: David Ramos/Getty Images

Videók