Futballfilozófiák találkozása - a Barca-Real jelene

A 265. „el Clásico” felvezetőjének hatodik, befejező részében a mai mérkőzés esélyeit latolgatjuk


 
Tényleg sorsdöntő mérkőzés lesz?
 
Josep Guardiola és José Mourinho távozásával a két gigász rivalizálása békésebb mederbe csapott, Luis Enrique és Zinadine Zidane között már-már baráti a viszony, köszönhető ez annak, hogy egyikük sem az a szájalós típus. A Real Madridban is megforduló Enrique pályafutása a Barcelonánál teljesedett ki, majd miután az AS Romában és a Celta Vigóban is bebizonyította rátermettségét, Gerardo Martino sikertelen 2013-14-es idénye után átvehette a karmesteri pálcát a katalánok kispadján, megkezdte az MSN-korszakot.
 
Enrique – Guardiolához hasonlóan – már első idényében véghezvitte a triplázást, ám a BL-címvédés neki sem jött össze, idén tavasszal az Atlético Madrid elleni negyeddöntőbe beletört a bicskája csapatának, így 2014-hez hasonlóan ezúttal is Diego Simeone jelentette a katalánok végzetét a legrangosabb európai kupasorozatban.
 
Enrique és Zidane - két kiváló középpályás. És edző!
 
Zidane 2006-ban a Real Madridból vonult vissza, és mivel gyermekei a klub kötelékében kezdtek el futballozni, valamint a madridi fővárosban folytatták tanulmányokat, egyértelműnek tűnt, hogyha edzőnek áll, akkor csakis a Real Madrid kispadjára ülhet majd le. 2014 nyarán ez meg is történt, Carlo Ancelotti őt választotta legközelebbi segítőjeként, és a „la Décima”, azaz a tízedik BL-trófea megnyerése után másfél évadot a Castilla kispadján töltött egészen Rafael Benítez bukásáig.
 
A csapatot 2016. január 4-én vette át, és rögtön első félévében az Ancelotti által is preferált 4-3-3-as játékrendszernek és a BBC-nek köszönhetően Miguel Munoz után ő lett a második olyan személy, aki a Reallal játékosként és edzőként is BEK-et/BL-t tudott nyerni.
 
A két edző eddigi egyetlen összecsapása 2016. április 2-a volt, mely fordulópontot jelentett a két klub életében. A Real 2-1-es idegenbeli győzelmével megszakította a Barca 39 meccses veretlenségi szériáját, valamint egy olyan veretlenségi szériába kezdett, mely még most is tart, Zidane veretlensége immáron 32 mérkőzést számlál. Vajon most is egy Clásico hozza az újabb fordulatot a két csapat történetében?
 
Legutóbb Cristiano Ronaldo villanása döntött.
 
A csapatok formáját tekintve a válasz egyértelműen NEM, ám ugyanezt gondolhattuk április második napján is, aztán mi lett belőle… Ami biztos, elmarad az MSN és a BBC újabb csatája, de az ilyen mérkőzések amúgy sem mindig a leginkább kirakatban lévő játékosok parádéja miatt dőlnek el! Míg a katalánoknak csak a középhátvéd Jérémy Mathieu pótlását kell megoldani, addig a madridiaknál Gareth Bale és Toni Kroos személyében két igazi „match decidere” nem tud még jó ideig pályára lépni.
 
Mivel Andrés Iniesta a hét közben felépült sérüléséből, így Luis Enrique a védelmen kívül a gálacsapatát küldheti pályára, a középpályás-sorban Iniesta mellett Ivan Rakitic és Sergio Busquets támogathatja a Messi-Suárez-Neymar támadótriót. Hátul a Digne-Piqué-Umtiti-Alba négyes veheti fel legjobb eséllyel a harcot a Real ellen, és mindkét szélen sebezhetőnek tűnik a védelem, a Carvajal-Alba, illetve a Marcelo-Digne párharcok sorsdöntőek lehetnek a mérkőzés végkimenetelét illetően.
 
A túloldalon a védelemmel van a legkevesebb gondja Zidane-nak, a Carvajal-Pepe-Ramos-Marcelo négyes olyan stabilnak tűnik, mint a csirke feje… Középen a sérülésből nemrég felépülő Luka Modricon sok múlhat, valamint az Atlético elleni kiütés alkalmával parádésan játszó Isco is kulcsszereplő lehet. Ronaldo és Benzema szerepéről nem kell külön beszélnünk, Bale-t a mindig dinamikusan futballozó Lucas Vázquez pótolhatja. A támadást és a védekezést pedig a visszatérő Casemiro foghatja össze a királyi gárdánál.
 
Mióta nem Guardiola és Mourinho a két csapat edzője, a viszony valamelyest nyugodtabb lett.
 
A mérkőzés jelentőségét tovább növeli, hogy esetleges győzelmével a Real Madrid előnye kilenc pontra nőne a Barcelonával szemben, vagyis korántsem mindegy, ki nyeri a 265. klasszikust!
 
A 16:15-kor kezdődő mérkőzés gyászszünettel fog indulni, a csapatok a magyar idő szerint kedd hajnalban bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Chapecoense-játékosokra emlékeznek majd.
 
A találkozóról oldalunkon ÉLŐ, szöveges tudósítást olvashattok majd!
 
A 265. Barcelona-Real Madrid felvezető sorozatának korábbi részei:

Videók