A La Liga lépett: komoly intézkedések a Valencia – Real Madrid botrány után

Iglesias Villanueva és további öt VAR-bírót elbocsátottak.


A Spanyol Labdarúgó Szövetség és a játékvezetők technikai bizottsága (CTA) meghozta az első nagy döntést a válság után, amelyet tapasztaltak múlt vasárnap a Mestallában történt Vinicius körül. Nacho Iglesias Villanueva azonnali hatállyal lemond a VAR játékvezetői posztjáról. Vele együtt öt másik VAR-játékvezető is lemond a következő szezonra.

Iglesias Villanuevát egy mérkőzésre nevezték ki, erre a hétközi találkozóra, amely az utolsó lesz számára. A döntést a vágókép miatt hozták meg, amelyet De Burgos Bengoetxea számára küldött, amely Vinicius kiállításához vezetett. Nem találják az okát annak, hogy a beküldött felvétel miért csak a brazil Hugo Duro arcára mért ütésére vonatkozott, a játék többi részére nem. Ez az első alkalom, hogy bebizonyosodott, hogy egy VAR-bíró elfogultan nézte a mérkőzés képeit, és emiatt felmentették a feladatai alól. Iglesias Villanueván kívül a többi VAR-játékvezető azért nem folytatja, mert a CTA szükségesnek tartja az eszköz használatának megváltoztatását és fejlesztését.

A Real Madrid a második közleményében döntéseket kért a VAR működésével kapcsolatban, és a szövetség nem akarta az időt húzni, miután kivizsgálta a történteket és a De Burgos Bengoecheának küldött képeket. A Szövetség úgy véli, hogy De Burgos kifogástalanul alkalmazta a három lépést és a neki küldött képek alapján hozott döntést.

Borítókép: David Aliaga/NurPhoto via Getty Images

Videók