„Ronaldo nagy játékos, de necces üzlet”

A Juventus akkori igazgatója emlékezett vissza a transzferre, ami után néhány hónappal távozott.


Az Inter igazgatója, Giuseppe Marotta megerősítette, hogy anno nem akarta szerződtetni Cristiano Ronaldót a Juventusnál, de kitart amellett, hogy tíz csodálatos töltött Torinóban.

Marotta egy hosszabb interjút adott ki a DAZN-nek, miután az Inter vasárnap este 1-0-ra győzött korábbi klubja, a Juventus ellen. A 66 éves futballvezető több évet töltött Torinóban, és egy olyan győzelmi ciklust nyitott, amely a Calciopoli-botrány után az első Serie A-bajnoki címet hozta Torinóban.

"A Juventusnál eltöltött időm legalább olyan fontos volt, a győzelem kultúráját adta nekem azáltal, hogy minden részleten dolgoztam, és minden apró problémát kijavítottam. Ma már [az Inter] győztes mentalitással rendelkezünk, amelyet a Bajnokok Ligája-döntő szentesít. Elvesztettük, de megértettük, hogy van hova fejlődnünk. Tíz évet dolgoztam a Juventusnál nagyszerű szakemberekkel, ez nagyon fontos volt a fejlődésem szempontjából".

Marotta 2018-ban, hónapokkal Cristiano Ronaldo megszerzését követően távozott. Az ő torinói uralkodását a pénzügyi stabilitás, valamint a nagy és ígéretes játékosok szerződtetése jellemezte alacsony költségvetéssel és átigazolási díjjal. Például 2012-ben ingyenes átigazolással szerződtette Paul Pogbát, 2013-ban Carlos Tevezt mindössze 9 millió euróért a Manchester Citytől, 2011-ben pedig csupán 300 000 euróért Andrea Barzaglit a Wolfsburgtól.

Ronaldo viszont több mint 100 millió ellenében érkezett a Juventushoz a Real Madridtól, és négyéves szerződést írt alá, szezononként 31 millió euró értékben.

Köztudott, hogy Fabio Paratici, Marotta akkori legközelebbi munkatársa aktívan dolgozott a Ronaldo-üzleten, míg Marotta nem teljesen értett egyet vele.

„El kell ismernem, hogy tíz csodálatos évet töltöttem a Juventusnál, de amikor a tulajdonosok más stratégiát akarnak követni, akkor egy menedzsernek vissza kell lépnie” – erősítette meg Marotta.

„Tiszteletben tartottam a klub kívánságát. Részben nem értettem egyet Ronaldo szerződtetésével. A játékost nem lehet megkérdőjelezni, de az üzlet anyagi szempontból necces. Nem ez volt az az elem, ami a szakítást hozta, a ciklusnak vége volt, és változtatnunk kellett”.

Ugyanebben az interjúban Marotta megerősítette, hogy az Inter jelenleg tárgyalásokat folytat Piotr Zielinski szerződtetéséről, aki ingyen jönne Nápolyból.

Borítókép: Valerio Pennicino - Juventus FC/Juventus FC via Getty Images

Videók