Doppingbotrány - Hosszú eltiltás várhat Pogbára

A francia játékos tisztában van a lehetséges büntetésével az állítólagos doppingügye miatt.


Paul Pogba már tudja, milyen büntetést kért a doppingellenes ügyészség a Juventus játékosának esetleges doppingügye miatt még a szezon elején. A hivatal szerint a francia játékos négyéves eltiltást érdemel az augusztus 20-án történt doppingügy miatt.

A francia tavaly augusztusban egy doppingteszt során pozitív eredményt mutatott ki a tesztje a tesztoszteronra. Az októberben elvégzett "B teszt" is megerősítette ezt a diagnózist. A 30 éves francia játékosra így négyéves eltiltás vár, ami nagy csapás mind a karrierjére, mind a klubjára, a Juventusra nézve.

A francia válogatott középpályása az augusztus 3-ai Empoli elleni mérkőzés óta nem lépett pályára. Amikor a Nemzeti Doppingellenes Törvényszék tudomást szerzett a helyzetéről, ideiglenesen felfüggesztette őt "a "doppingellenes sportszabályzat" 2.1. és 2.2. kódjának állítólagos megsértése miatt, amely a tiltott szerek használatát, illetve annak kísérletét is bünteti".

Pontosan azon a mérkőzésen, amelyen Pogba állítólagos doppingolását kimutatták, a francia egyetlen percet sem játszott. Ez a Juventus Udinese elleni 3-0-ás győzelme alkalmával történt. Rafaela Pimienta, a játékos ügynöke még az ügy kezdetén a francia ártatlanságáról beszélt: "Soha nem akart doppingolni.”

A francia játékos egyelőre nem nyilatkozott az állítólagos doppingügyről. A környezete és a saját ügynöke viszont igen, ahogy azt fentebb említettük.

A tervezett büntetések a doppingellenes ügyészség szerint két év körüliek, de akár megduplázhatóak, "ha a doppingellenes szabályszegés konkrét tiltott anyagot érint, és a doppingellenes szervezet bizonyítani tudja, hogy a jogsértés szándékos volt".

Végül négy évet javasolt az ügyészség, így érthető, hogy az Ügynökség úgy értelmezi, hogy a francia játékos szándékos módon követte el a bűncselekményt.

Borítókép: Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images

Videók