Vb 2014: nincs elragadtatva a Brazíliában látottaktól a FIFA főtitkára

Erős kétségek közepette kezdte meg a jövő évi futballvilágbajnokság előtti utolsó ellenőrző körútját Brazíliában Jerome Valcke, a FIFA főtitkára.


A nemzetközi sportági szövetség vezérkarában is érzékelhető aggályok amiatt támadtak, hogy a dél-amerikai ország több stadionjának építésénél is jelentős hiányosságok mutatkoznak, s félő, nem készülnek el időben a színhelyekkel.

A FIFA ez év decemberét jelölte meg a brazilok számára, amikorra mind a tizenkét stadionnak tökéletes állapotban kell állnia, a csúszás veszélye azonban nagyon is valós.

Legutóbb a múlt héten a curitibai stadion építési munkálatait leállította az illetékes helyi bíróság, bejelentvén: súlyos és a dolgozókra nézve is veszélyes helyzetet teremtett az, hogy számos biztonsági intézkedést elmulasztottak életbe léptetni az Arena da Baixada építtetői.

Ebben a stadionban, amely az élvonalbeli Atletico Paranaense otthonául szolgál, a tervek szerint négy vb-mérkőzést rendeznének.

A FIFA már korábban is kétségeinek adott hangot a súlyos mulasztások miatt, s Valcke legutóbbi, augusztusi vizitje után szabott határidőt a vb házigazdáinak, hogy év végéig szüntessék meg a stadionprogramban mutatkozó lemaradást. A brazilok a főtitkár újabb látogatása előtt is azt hangsúlyozzák, hogy minden időben rendben lesz.

A 2014-es vb mérkőzéseinek a tervek szerint Curitiba mellett Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Cuiabá, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife ad otthont.

Videók