TOP10: a legerősebb válogatottak, akik csak tévén nézhették a vébét

A történelem során nem csak a sikerek találták meg a nagy válogatottakat, hanem a kudarcok is. A goal.com nemzetközi futballszaklap a tíz legerősebb válogatottat gyűjtötte össze, amely lemaradt egy-egy világbajnokságról.


Nem kizárólag a magyarok kiváltsága, hogy lemaradnak a futball vb-ről.

A goal.com egy olyan listát állított össze, amely arról szól, hogy melyik az a 10 legerősebb válogatott a történelem során, amelynek távollétében rendeztek labdarúgó világbajnokságot.

Megannyi sztár, hihetetlenül erős csapatok, érdekes lesz közöttük szemezgetni.

10. Anglia 1974

1974-ben az örök rivális NSZK-ban rendezték a labdarúgás világeseményét. Ekkoriban élte az angol labdarúgás a legsötétebb korát, amikor nem sikerült kijutnia a három oroszlános alakulatnak egy világ eseményre se. Az ekkori selejtezősorozatban Lengyelországgal és Wales-szel kerültek egy csoportba. A Cardiffban aratott győzelem után nem sikerült a bravúr, nem nyertek egy mérkőzést sem, Chorzówban 2-0-ás vereséget szenvedtek a lengyelektől, akiket a Wembley-ben sem sikerült legyőzni sorsdöntő mérkőzésen, a végeredmény 1-1 lett.

9. Hollandia 1986

Az 1978-as vb-ezüst után egy új fiatal generáció volt feltörekvőben Hollandiában, amelyet olyan játékosok alkottak, mint Marco van Basten, Ruud Gullit vagy éppen Frank Rijkaard. A Mexikóban rendezett tornáról pótselejtező után maradtak le, miután a szomszéd, Belgium Georges Grün hosszabbításban szerzett találatával megfosztotta őket a közép-amerikai repülőjegy megvételétől.

8. Szovjetunió 1978

Számunkra az egyik legszebb emlék Szovjetunió távolmaradása az argentin vb-től, ugyanis a csoportból Magyarország kvalifikálta magát a tornára. Ebben az időszakban a szovjetek a legendás Dinamo Kijev csapatára építették a keretüket, amelyben Oleg Blohin volt a kulcsember. Miután a kijevi sztárklub szinte uralta Európát, biztosra vették a vöröscsillagosok szereplését, ám az ekkor még szárnyaló magyar labdarúgás beintett nekik, Nyilasiék mentek Buenos Airesbe.

7. Olaszország 1958

Az 50-es években az olasz foci nem éppen a fénykorát élte. A Torino 1949-es repülőgépkatasztrofája után keresték az új alapembereket. Úgy nézett ki, hogy már túl vannak a holtponton és ott lesznek az 1958-as Svédországban rendezett vb-n, ám egy Belfastban elszenvedett vereség szertefoszlatta a világbajnoki álmait az azzuriknak.

6. Portugália 1998

Joggal várta el a csodát egész Portugália a nemzet legújabb aranygenerációjától, amelyben olyan sztárok szerepeltek, mint Luis Figo, Manuel Rui Costa vagy Joao Pinto. A luzitánok Németország és Ukrajna mögött végeztek selejtezőcsoportjukban, amelynek köszönhetően még csak a pótselejtezőn se próbálkozhattak.

5. Anglia 1994

Az 1992-es EB-selejtezők után vette át a három oroszlánosok irányítását Graham Taylor, akinek nem titkolt célja volt kijutni az USA-ban megrendezésre kerülő vb-re 1994-ben. A nagy akarásnak nyögés lett a vége, ugyanis az angolok Norvégia és Belgium mögött végeztek a selejtezőcsoportban, nem válthatták meg az amerikai repülőjegyeiket.

4. Jugoszlávia 1994

Mondhatni kakukktojás a felsorolásban, ugyanis ez a válogatott nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt maradtak le a világbajnokságról. A jugoszlávok nem indulhattak el a selejtezősorozatban, pedig lett volna keresnivalójuk a vb-n. Főleg az 1991-es BEK-győztes Crvena Zvezda csapatára építve, amelynek köszönhetően olyan játékosok alkották a keretet, mint Davor Suker, Zvonimir Boban, Srecko Katanec, Dragan Sztojkovics, Dejan Szavicsevics, vagy Szinisa Mihajlovics.

3. Hollandia 2002

A legnagyobb meglepetés volt akkoriban, hogy a narancsosok nem jutottak ki a Dél-Koreában és Japánban rendezett világeseményre. A hollandok pótselejtező után, Írország ellen maradtak alul. Pedig micsoda csapat volt! Olyan játékosok alkották a keretet, mint Marc Overmars, Ruud van Nistelrooy vagy éppen Jaap Stam. A kispadon sem kisebb szakember foglalt helyet, mint Louis van Gaal, aki a kudarc után visszatért klubedzőnek, majd 2012-től ismét átvette a tulipánosok irányítását és idén sikerült kijutniuk a Brazíliában rendezendő vb-re.

2. Skócia 1970

A 60-as évek a Celtic Glasgow európai hódításaitól volt hangos, főleg miután 1967-ben magasba emelhették a BEK-serleget. Később is a skótoké volt a főszerep, ugyanis 1972-ben a Rangers a KEK-ben aratott hatalmas diadalt. Enyhén szólva is meglepő volt, hogy a brit nemzet válogatottja nem jutott ki az 1970-es mexikói seregszemlére, ugyanis a Dennis Law és Billy Bremmer fémjelezte angol nemzeti tizenegy útjukat állta és megváltotta repülőjegyét Mexikóvárosba.

1. Franciaország 1994

Amikor 1993-ban az Olympique Marseille megnyerte Münchenben az átalakított BEK-et, vagyis a Bajnokok Ligája első idényét, senki nem hitte volna, hogy a világbajnokságot a franciák nélkül rendezik. Pedig nem volt rossz összeállítása ennek a csapatnak! Eric Cantona, Didier Deschamps vagy éppen Jean-Pierre Papin. A végén már sérülésektől sújtva vereségekkel zártak a Sztojcskovval felálló Bulgária és Izrael ellen, amelynek köszönhetően az örök rivális angolok mellett ők sem kelhettek át az óceánon.

Videók