Katar: tavaszi vb-t akarnak az európai klubok

Az európai futballklubokat tömörítő szervezet (ECA) javaslata szerint áprilisban és májusban kellene megrendezni a 2022-es világbajnokságot.


Katar 2010-ben nyerte el a rendezés jogát, de azóta vita tárgya az időpont. Nyáron ugyanis olyan hőség van a közel-keleti országban, hogy a játékosok egészségét szem előtt tartva kockázatos lenne akkor rendezni a tornát. Szóba került már januári-februári, illetve novemberi-decemberi rendezés is.

Az ECA - amely korábban az év eleji időpontot tartotta jónak - mostani jelzése szerint a vb áprilisi-májusi lebonyolítását javasolja. A nemzetközi szövetség (FIFA) november 3-án foglalkozik majd újra a témával.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke a novemberi-decemberi rendezés mellett kardoskodott, kizárva annak lehetőségét, hogy nyáron legyen a torna. Az év eleji vagy végi rendezés ellen a téli sportok képviselői, elsősorban a síelők emelték fel a szavukat, emellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság többször is kérte a FIFA-t, hogy a világbajnokság ne ütközzön a 2022 februári téli olimpiával.

Videók