Íme a brazil Copa América-keret!

Jó pár nagy név kimaradt.


A januárban kinevezett Dorival Junior megnevezte 23-fős keretét a nyári kontinenstorna előtt.

Brazília egészen pocsék 2023-as szezonon van túl, akkor még Fernando Diniz irányításával az utolsó három vb-selejtezőjén kikapott a Selecao, többek között hazai pályán az argentin válogatottól, ami végül Diniz állásába is került.

Dorival Jr. januári érkezése óta még veretlen a csapat, az angolokat a Wembley-ben sikerült legyőzni, míg a spanyol válogatottal egy igen csak jó iramú mérkőzésen

A pénteken megnevezett keretben a következő játékosok kaptak helyet:

Kapusok: Ederson – Manchester City, Alisson – Liverpool, Bento – Athletico Paranaense

Itt nincs nagyobb meglepetés, Diniznél Alisson volt a kezdő, viszont Dorival még nem tudni, kit preferál, két kezdő kaliberű hálóőre van, és a két barátságos mérkőzésen tavasszal Bento sem nyújtott rossz teljesítményt.

Hátvédek: Danilo – Juventus, Yan Couto – Girona, Guilherme Arana – Atletico-MG, Wendell – Porto, Beraldo – PSG, Éder Militao – Real Madrid, Gabriel Magalhaes – Arsenal, Marquinhos – PSG

A védelemben valószínű, hogy Dorival is a már kipróbált és bevált Marquinhos – Gabriel CB-páros mellett dönt, az oldalaikon pedig úgy tűnik, hogy Danilo és Wendell kezdenek majd, de a City-kölcsönjátékos Yan Couto, valamint a Brazil-bajnokságban futballozó Guilherme Arana is impresszív szezonon van túl csapatával. Éder Militao visszatérése után adhat fejfájást a szövetségi kapitánynak, de neki először játékba kell lendülnie. Bremer kihagyása meglepő.

Középpályások: Andreas Pereira – Fulham, Joao Gomes – Wolves, Bruno Guimaraes – Newcastle, Douglas Luiz – Aston Villa, Lucas Paquetá – West Ham

A középpályán nincs Casemiro, de így is teljes Premier League dominancia, Lucas Paquetá és Bruno G. biztosnak tűnő kezdők, mögöttük pedig minden bizonnyal Douglas Luiz kapja meg a lehetőséget. Andreas Pereira és Joao Gomes teszi teljessé a Selecao megfiatalított középpályáját.

Dorival Casemiroról az UOL-nak nyilatkozott:

„Tudja, hogy mit gondolok róla. Egy ilyen játékos tiszteletet és szeretetet érdemel, a kihagyása nem zárja ki, hogy egyszer visszatér a válogatottba” – mondta a kapitány.

Támadók: Endrick – Palmeiras, Evanilson – Porto, Rodrygo – Real Madrid, Gabriel Martinelli – Arsenal, Raphinha – Barcelona, Savinho – Girona, Vinícius – Real Madrid

A brazilok támadó szekciója tömve van sztárokkal, ezt úgy, hogy Matheus Cunha, Richarlison, Gabriel Jesus, valamint Neymar sincs a keretben - utóbbi érthető okokból, hiszen keresztszalag-szakadásából lábadozik. Richarlison Dorival szerint vádlisérüléssel küzd, azért nem került be.

A brazil keretet még lehet formálni, a végső 23-as listát június 12-éig kell leadni, amely kötelezően 3 kapust kell tartalmazzon, és csak olyan játékos lehet tagja, aki a maximum 55-fős provízionált keretben is ott van.

Brazília két mérkőzést játszik a Copa América előtt, június 8-án Mexikóval, 12-én pedig az Amerikai Egyesült Államok válogatottjával találkoznak, ezt követően nevezi meg Dorival a végleges keretet.

A tornán a Selecao a D-csoportban kapott helyet, ahol sorrendben Costa Rica, Paraguay és Kolumbia lesz az ellenfelük.

A gyenge 2022-es vb, és 2023-as naptári évzárás után a válogatott visszatérhet az elitbe, nem kérdés hogy a torna egyik nagy esélyeséről beszélünk.

(Borítókép: X/BrasilEdition)

Videók