Deschamps: Nem tudunk felejteni, de tesszük a dolgunk

Nem tudunk felejteni - jelentette ki Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az angolok elleni esti barátságos mérkőzés előtt a pénteki párizsi merényletekre utalva.


"Clairfontaine-ben készültünk, de nem voltunk elzárva a külvilágtól. Mindannyian követtük a szörnyűséges híreket, s ezeket meg is beszéltük - idézte fel nyúzott arccal és megindultan az elmúlt napokban történteket a hétfő esti, londoni sajtótájékoztatón. - Két napunk volt, hogy megtisztítsuk a lelkünket ettől a mérhetetlen szomorúságtól. Most itt vagyunk, és az energiánkat a legnagyobb méltósággal, egyben mértéktartással a mérkőzésre való felkészülésre kell fordítanunk" - mondta.

A kapitány hangsúlyozta, mindannyian büszkék arra, hogy franciák, a fájdalom szomorú és erős pillanatait pedig mindenki a maga módján dolgozza fel, ugyanakkor úgy fogalmazott: "Egy nemzeti csapat mezét viselni a sportban mindenek felett áll. Ez mindenki részéről kötelezettségekkel jár."
 
 
Kérdésre válaszolva beszélt a párizsi merényletekhez családi szállal is kötődő két játékosáról. Mint mondta, Antoine Griezmann esetében megkönnyebbülés tapasztalható, mivel húga sértetlenül hagyta el a Bataclan klubot - ahol 89 ember vesztette életét -, míg Lassana Diarra, akinek unokanővére elhunyt a támadásokban, közeli hozzátartozóját, - a játékos saját megfogalmazása szerint - "igazodási pontját" veszítette el.
 
"Lass velünk akart maradni, fontos számára az egység és a szolidaritás értéke. Jelenléte megnyugtató a számunkra" - mondta a szövetségi kapitány.
 
A pénteki merényletek után hétfőn utazott el Londonba a francia válogatott. A két ország sportági szövetségének vezetői közösen úgy döntöttek, hogy az eredeti terveknek megfelelően megrendezik a találkozót, amely a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságra való felkészülés helyett elsősorban a terror elleni demonstrációról, a szolidaritásról és a sport egységéről fog szólni.
 
A Wembley Stadiont kivilágítják a francia zászló piros, fehér és kék színeivel, a franciák "Liberté, Égalité, Fraternité" (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) nemzeti jelmondatát az aréna elé vetítik, a francia himnusz sorai pedig olvashatóak lesznek az óriáskivetítőn, hogy az angol szurkolók is elénekelhessék.
 
A pénteki terrorakció-sorozat a Stade de France nemzeti stadion előtt elkövetett öngyilkos robbantással kezdődött, az arénában éppen a világbajnok németek, valamint a franciák egymás elleni barátságos mérkőzése zajlott, amit a hazaiak 2-0-ra megnyertek.
 

Videók