Búcsúzik a horvát válogatott sikerkapitánya

Zlatko Dalic szerint lehetséges, hogy itt az idő egy fiatalabb utódra.


Az örmények ellen aratott győzelemmel eldőlt, hogy a horvát válogatott egyeneságon kijut a 2024-es kontinenstornára. Zlatko Dalic szövetségi kapitánynak ez lesz az ötödik nagy nemzetközi megmérettetése, de szavai alapján elképzelhető, hogy az utolsó.

A tréner vezetésével 2018-ban világbajnoki ezüstérmes lett horvát együttes, négy évvel később Katarból bronzéremmel térhettek haza. Közte a 2021-es Európa-bajnokságról a legjobb 16 között búcsúztak a spanyoloktól. 2023-ban bekerültek a Nemzetek-ligája döntőjébe, ott szintén a spanyolokkal szemben maradtak alul, büntetőpárbajt követően.

„Nagy volt rajtam a nyomás. Az edzői szerepem felbecsülhetetlen. Németországban biztosan én vezetem Horvátországot, majd meglátjuk, mi lesz később. Lehet, hogy itt az ideje néhány fiatalabb utódnak. Sok mindent kibírtam, Németország után hét év lesz” – nyilatkozta a kapitány.

Hogy ki követheti majd Dalic-ot a kispadon, arról már beindult a találgatás a horvát médiában. Az index.hr elképzelhetőnek tartja, hogy a szövetség olyan nagynevű játékosokhoz nyúl, akik közel állnak a válogatotthoz, de nincs edzői tapasztalatuk. Ez mindenekelőtt a Dalic stábjából származó emberekre vonatkozik - Ivica Olic-ra, Vedran Corlukára és Mario Mandzukic-ra.

A korábban Marseille-ben dolgozó Ivan Tudor neve is felmerült, ahogyan Nenad Bjelica is, aki a Trabzonspor csapatát irányította. Slaven Bilic és Niko Kovac jelenleg klubcsapatnál dolgozik, de a portál szerint aligha mondanának nemet a válogatottnak. Ivan Juric pedig a Torino trénereként végez remek munkát az olasz élvonalban.

A HNS előtt mindenesetre elég idő áll a megfelelő jelölt kiválasztására, mivel az Európa-bajnokságon még biztosan Dalic irányít.

Borítókép: Ansis Ventins/Pixsell/MB Media/Getty Images

Videók