A téli olimpia időpontjával szórakoznának a katari vb miatt

Umberto Gandini, az európai futballcsapatokat tömörítő szervezet (ECA) alelnöke szerint a 2022-es téli olimpia időpontját meg kell majd változtatni annak érdekében, hogy a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot télen lehessen megrendezni.


Az AC Milan sportigazgatója szerdán beszélt erről hozzátéve, hogy a futball-vb a világ egyik legfontosabb és legnagyobb szabású sporteseménye, csakúgy, mint a nyári olimpia. "A téli játékok azonban, minden tiszteletem ellenére, nincs azonos szinten ezekkel az eseményekkel" - jelentette ki Gandini, aki szerint ha már muszáj elmozdítani a labdarúgó-vb-t a megszokott nyári időpontról, akkor nem tudja elképzelni, hogy ne legyen megoldás a téli olimpia időbeli áthelyezésére. "Így nem ütközne a két esemény, s most könnyebb változtatni, mivel a 2022-es téli játékok még a pályázati szakaszban van, s csak két jelentkező, Peking és Almati van versenyben" - mondta Gandini.

Katar 2010-ben nyerte el a 2022-es futball-vb rendezési jogát, de azóta vita tárgya az időpont, nyáron ugyanis olyan hőség van a közel-keleti országban, hogy a játékosok egészségének szempontjából kockázatos lenne akkor rendezni a tornát.

Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője azt mondta, Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke arról biztosította a NOB-ot, hogy a futball-vb és a téli olimpia időben nem ütközik majd egymással. A NOB egyébként már számos, több millió dollár értékű szponzorációs és közvetítési szerződést írt alá, ezekben pedig a 2022-es téli játékokra vonatkozóan is szerepelnek megállapodások.

Karl-Heinz Rummenigge, az ECA elnöke azt mondta, ha a FIFA meg akarja változtatni a 2022-es labdarúgó-vb időpontját, ahhoz az ECA-nak is hozzá kellene járulnia. "Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a klubfutballt nem érik károk az időpont módosítása miatt" - tette hozzá Rummenigge, aki szerint ha novemberre vagy januárra teszik át a vb-t, az jelentősen befolyásolja az európai klubok versenynaptárát, s az üzleti érdekekkel is ütközik.

A katari vb-rendezést más támadások is érték már, júniusban a Sunday Times arról számolt be, hogy az ország korrupcióval jutott a rendezési joghoz.

Videók