A klubok kitartanak: május-júniusban legyen a katari foci-vb!

Továbbra is május 5-i rajtot és június 4-i befejezést javasolnak a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra az európai topligák, s az azokban szereplő sztárklubok.


A bajnokságok és egyesületek kedden kiadott közös nyilatkozatukban ismét nyomatékosan ellenezték a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ötletét, amely szerint télen kellene megrendezni a vb-t.

A klubok európai szervezete (ECA), valamint az európai profi ligák szakszervezete (EPFL) elfogadhatónak tartja a legfeljebb 35 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet, amely májusban és júniusban jellemzi Katar időjárását.

A FIFA november elején jelezte, nem ért egyet az ECA és az EPFL javaslatával, s nem támogatja a május-júniusi rendezést.

Katar 2010-ben nyerte el a futball-vb rendezési jogát, de azóta vita tárgya az időpont. Nyáron ugyanis olyan hőség van a közel-keleti országban, hogy a játékosok egészségét szem előtt tartva kockázatos lenne akkor rendezni a tornát. Szóba került már a januári-februári, illetve novemberi-decemberi rendezés is.

A FIFA végrehajtó bizottsága várhatóan márciusban határoz arról, hogy mikor legyen a vb 2022-ben.

Videók