A FIFA négyévenkénti rendezést kért

Továbbra is kétévente rendezik a labdarúgó Afrika Kupát.


Továbbra is kétévente kerül sor az Afrika Kupára a kontinentális labdarúgó-szövetség (CAF) új elnökének keddi bejelentése szerint.

A pénteken megválasztott dél-afrikai Patrice Motsepe azt követően közölte ezt, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) négyévenkénti rendezést kért. Gyakorisága és a klubszezon közepi elhelyezkedése miatt az európai edzők hosszú ideje kritizálják a viadalt, mivel kétévente hosszú időre nélkülözniük kell afrikai játékosaikat januárban. Tavaly Gianni Infantino, a FIFA elnöke úgy fogalmazott, a kétévenkénti rendezés nem biztosított sem kereskedelmi, sem infrastrukturális előnyöket, így érdemes lenne négyéves ciklusokban rendezni a többi kontinensviadalhoz hasonlóan.


Fotó: Haikel Hmima/Anadolu Agency/Getty Images

Motsepe szerint viszont nem tehetik meg, hogy változtassanak a sűrűségen, mivel szükségük van a bevételekre: korábban az Afrika Kupa biztosította a CAF bevételeinek 80 százalékát. A sportvezető szerint új üzleti partnerek bevonása a kontinensviadalra és a CAF más eseményeire kiemelt jelentőségű feladat lesz számára. Az 59 esztendős milliárdos bányatulajdonos megemlítette: üzleti kapcsolatait kihasználva igyekszik majd vállalatokat meggyőzni, hogy fektessenek az afrikai futballba.

A pénteki kongresszuson az egy évvel korábbi 6,8 millió dollár után a CAF ezúttal 11,4 millió dolláros veszteségről számolt be. Az idén január 9-e és február 6-a közé kiírt Afrika Kupát a pandémia miatt jövő évre halasztották. A rendező Kamerun lesz.

Borítókép: Lee Warren/Gallo Images/Getty Images

Videók