Jesus Navas Budapest után Hollandiában is rekordot döntött

A kor csak egy szám, tartja a mondás néhány sportoló esetében.


A spanyol labdarúgó-válogatott történetének ötödik trófeáját szerezte meg a 2010-es világbajnoki és három Európa-bajnoki (1964, 2008, 2012) győzelem után azzal, hogy megnyerte a Nemzetek Ligája vasárnapi döntőjét Horvátország vb-bronzérmes nemzeti együttese ellen.

A labdarúgás históriájával és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) hétfői értékelésében kiemelte, hogy a franciák után a spanyoloké a második olyan válogatott, amely a korábbi vb- és Eb-címei, valamint olimpiai elsőség mellé be tudta gyűjteni az NL-trófeát is.

A spanyol válogatott a rotterdami De Kuip Stadionban gól nélküli döntetlent követő tizenegyes-párbajban diadalmaskodott.

A hollandiai fináléban 37 évesen és 209 naposan pályára lépett sevillai Jesús Navas lett a spanyol csapat történetének legidősebb játékosa. Luis Suárez Miramontes rekordját döntötte meg, aki 1972-ben a Görögországgal játszott barátságos meccsen 36 éves és 346 napos korában szerepelt. A másik végletet is az NL-győztes alakulat szolgáltatta: a klubszinten a bajnok FC Barcelonát erősítő Gavi vált a legfiatalabb játékossá (18 év és 317 nap), aki trófeát nyert Spanyolországgal.

Az IFFHS kitért rá, hogy Horvátország együttese a nagy nemzetközi tornákon a hosszabbítást követő tizenegyes-párbajokban rendre remekelt, utóbbi négy ilyen - egyformán vb-n játszott - párharcát mind megnyerte, vasárnap este azonban a hasonló tizenegyes-viadalát legutóbb kétszer is elveszítő spanyol gárda bizonyult jobbnak.

A nemzetközi szervezet összefoglalójában helyet kapott a spanyolok "szerencsefia", Fabián Ruiz is: amikor a PSG 27 éves középpályása a válogatottban játszott - az IFFHS statisztikája szerint 17 ilyen mérkőzés volt -, a csapat egyszer sem kapott ki.

Borítókép: Getty Images

Videók