Elképesztő történet: Húsz éve a Bayern München a Serie A-ban akart indulni

A bajorok legendája kijelentette: "a Bundesligának nélkülünk kell boldogulnia."


A Bayern München a Bundesliga történetének legsikeresebb klubja, amely nem kevesebb, mint 33 német bajnoki címet nyert. Bő húsz ezelőtt azonban felmerült, hogy a bajor csapat egy másik ország bajnokságában szerepeljen - elevenítette fel a meczky.pl. Az ötletet maga a Császár, Franz Beckenbauer vetette fel.

A 2003/04-es szezont rendkívül sikeresen zárta a Bayern, a csapat esélyt sem adott a többi együttesnek. Az egész szezonban mindössze öt mérkőzést veszítettek el. A második Schalke 04 tizennégy ponttal gyűjtött kevesebbet.

Az említett szezon kezdete előtt hatalmas botrány tört ki a münchenieknél. A klubvezetők még azzal is fenyegetőztek, hogy elhagyják a bajnokságot és a... Serie A-ban folytatják. Ennek oka a klubvezetés és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) illetékesei közötti konfliktus.

Minden a média miatt
A DFB 1999 végén tárgyalásokat kezdett a Kirch Mediával a Bundesliga új televíziós szerződéséről. A német szövetség képviselői, Gerhard Mayer-Vorfelder és Wilfried Straub a pénzek egyenlő elosztására törekedett.

Ez a megközelítés azonban nem tetszett mindenkienk. A Bayern München, a Borussia Dortmund és a Bayer Leverkusen attól tartott, hogy a kollektív szerződés nem hoz számukra megfelelő hasznokat. Váratlan fordulat következett be 2000 áprilisának végén. A Bayern képviselői engedményeket tettek, és beleegyeztek abba, hogy tárgyalásokat kezdjenek a kollektív szerződés megkötéséről.

Miután az együttműködés minden feltételében megegyeztek, a DFB négyéves szerződést kötött a Kirch Mediával, összesen mintegy egymilliárd font értékben. Ezt a pénzt a klubok között kellett volna felosztani.

A bajor trükk
2003 februárjában kiderült, hogy néhány hónappal a Kirch Media és a DFB közötti együttműködés megkötése előtt a Bayern München magánmarketing-szerződést kötött a Kirch Mediával. A bajor klub számlájára négy év alatt 64 millió fontot kellett volna befizetni.

A cég és a többszörös német bajnok közötti szerződés megkötésének időpontja egybeesett a Bayern beleegyezésével a Kirch Media és a Bundesliga közötti együttműködés megkezdéséhez. A közvélemény azzal vádolta a médiacsoportot, hogy megvesztegette a bajor klub vezetőit, cserébe azok nem akadályozzák a DFB-vel folytatott tárgyalásokat.

Ráadásul a Bayern Kirch Mediával való együttműködéséről szóló információkat a müncheni klub is eltitkolta. A német bajnok akkori vezérigazgatója, Uli Hoeness ragaszkodott ahhoz, hogy senkit sem vesztegettek meg, az üzletet a Kirch Media főnökeinek kérésére tartották titokban.

Bekeményít a DFB, reagál Rummenigge és Beckenbauer
Mivel a szponzori szerződésekkel kapcsolatos információk elhallgatása súlyosan sérti a szabályzatot, a Német Labdarúgó Szövetség vizsgálatot indított az ügyben. A Bayernt súlyos büntetéssel, pontlevonással fenyegették meg, ami jelentősen hátráltatta volna a német bajnoki címért folytatott küzdelmet.

A Bayern illetékesei azonban nem értettek egyet a vádakkal. A klub elnöke, Karl-Heinz Rummenigge a Bildnek adott interjúban elismerte, amennyiben szankciókat alkalmaznak, a bajorok kénytelenek lesznek megszakítani az együttműködést a német labdarúgás összes irányító testületével.

A legendás futballista, edző és a Bayern korábbi elnöke, Franz Beckenbauer egy lépéssel tovább ment:

„A Bundesligának nélkülünk kell boldogulnia. Csatlakozunk az olasz bajnoksághoz, és játszunk a Milannal és a Romával.”

Végül a Bayern illetékesei meggondolták magukat. A Kirch Media és a bajor klub együttműködésével kapcsolatos ügy 2003 áprilisában lezárult. A többszörös német bajnok kénytelen volt felbontani a szerződést a médiavállalattal, és hárommillió eurót jótékonysági célra adományozni.

Franz Beckenbauer szavai azonban nem maradtak reakció nélkül. Egy héttel az ominózus nyilatkozata után a Bayern Dortmundba utazott. A házigazdák szurkolói egy transzparenst helyeztek el a lelátón a következő felirattal: „Lazio, Juve, Milan”, ezzel utalva a német futballikon szavaira.

Borítókép: FC BayernMünchen/Facebook

Videók