A negatív visszhangok hatására távozott a Schalke elnöke

A milliárdos gyártulajdonos húsüzemében fertőződtek meg koronavírussal júniusban több mint ezren.


Kedden 19 év után távozott posztjáról Clemens Tönnies, a Schalke 04 labdarúgóklub elnöke. Az utódja eddigi helyettese, Jens Buchta lett.

Az üzletember 2001 óta vezette a gelsenkircheni gárdát, ám a szurkolók az utóbbi időben több dolog miatt is tiltakoztak a személye ellen: egyrészt a csapat története legrosszabb időszakát megélve sorozatban 16 bajnokin képtelen volt nyerni, másfelől az ő húsüzemében betegedtek meg júniusban több mint ezren koronavírussal. A drukkerek szerint ez utóbbi eset negatív hatással volt a klub megítélésére, ugyanis Tönniesre mindenhol "a Schalke elnökeként" hivatkoztak.

A milliárdos gyártulajdonost már tavaly össztűz alá vették a szurkolók, amikor egy megnyilvánulását rasszistának nyilvánította a német szövetség. A gelsenkircheniek igazgatótanácsában 26 éve ülő Tönnies akkor három hónapos önkéntes szabadságra ment.

"Sajnáljuk Clemens döntését, mert elnökként a klub motorja volt, rengeteg új folyamatnak ő volt az elindítója és a mozgatórugója" - fogalmazott a Schalke közleményében Jens Buchta elnökhelyettes.

Az igazgatótanács már a nap folyamán megválasztotta az egyesület új vezetőjét Buchta személyében. A grémium tagjai egyhangúlag szavaztak a jogászra, aki Tönnies tavalyi önkéntes távolléte alatt is ellátta az elnöki teendőket. Az 57 éves Buchta 2006 óta tagja a Schalke igazgatótanácsának.

A futballcsapat 12. helyen zárt idén a Bundesligában.
 

Borítókép: Ralf Treese/DeFodi Images via Getty Images
 

Videók