Világsztárokkal jótékonykodott az osztrák focista: a gyermekrák ellen küzdenek

Az osztrák labdarúgó, Marc Janko kezdeményezésével 14 ezer euró gyűlt össze a jótékonysági akció keretein belül. A Trabzonspor játékosa a világ legnagyobb sztárjait mozdította meg sikeresen.


A 29 éves labdarúgó egy salzburgi alapítványt segített meg gyűjtési akciójával. Az osztrák intézmény a gyermekrák ellen küzd a mindennapokban. A sport365.hu az akció után készített interjút a jótékonysági nagykövetként is sikeres labdarúgóval.

sport365.hu: - Egy Törökországban futballozó a karrierjét Salzburgban kiteljesítő labdarúgónak, hogyan jut eszébe, hogy egy salzburgi gyermekrák szervezetnek szervezzen jótékonysági akciót?
Marc Janko: "Sok évvel ezelőtt kezdődött az egész közös történetünk, amikor még a Red Bull Salzburg futballistája voltam. Számomra nagyon fontos, hogy a labdarúgás ne csak a sportról szóljon. Ez ugyanis annál sokkal többet jelenthet az embereknek. A futballnak valódi közösség építő hatalma van. Ez mellett pedig természetesen imádom a gyerekeket. A salzburgi alapítvány csodálatos munkát végez, minden osztrák gyermekkori rákban szenvedő kisgyermek számára nyújtanak óriási segítséget. Az alapítvány most "Sunshine Island" néven készül megnyitni egy vadonatúj intézetet. Remélem, hogy tudtuk segíteni a sikeres működésüket."

sport365.hu: - Úgy értesültünk róla, hogy sikeres volt az akció, kik segítettek ebben? Úgy hallottuk, hogy világsztárok is megmozdultak az ügy miatt!
Marc Janko: "Valóban így van. Óriási sikert értünk el. Több, mint 14 ezer euró gyűlt össze a felajánlásokból, amelyet már el is jutattunk a Salzburgi Gyermekrák Alapítványnak. Nem ez volt az első ilyen gyűjtési akciónk, de büszke vagyok arra, hogy olyan labdarúgók is tettek ügyünk sikeréért, mint Cristiano Ronaldo, Raúl, Franck Ribéry, Arjen Robben, Thierry Henry, Neymar vagy éppen Didier Drogba."

sport365.hu: - Egy kicsit foglalkozzunk a labdarúgással is. Hamarosan kezdődik a tavaszi idény. Hogyan sikerült a felkészülésetek a Trabzonspornál?
Marc Janko: "A  felkészülésünk második szakasza csodálatosra sikerült. Ez nekünk most nagyon fontos, hiszen nem túl jó őszi idényt zártunk. Jól érzem magam a  csapatnál, a formám is egészen jó. Mindenben a csapat hasznára fogok tudni válni."

sport365.hu: - Az első fordulóban azonnal rangadóval kezdtetek, hiszen a bajnoki címre is esélyes Fenerbahce volt az ellenfél.
Marc Janko: "Minden mérkőzésen a győzelemre törekszünk, de sajnos az utóbbi időben több változáson is keresztül ment a csapat, így még  meg kell találnunk az összhangot. Jól sikerült a felkészülésünk, de talán kicsit korán jött a Fenerbahce elleni rangadó, mint azt az eredmény is mutatja. Tanultunk a hibáinkból (3-0-ra kikapott a Trabzonsport - a szerk.) és folytatjuk a munkát."

sport365.hu: - Tizenhárom meccsen léptél pályára ősszel, de csak hat alkalommal voltál kezdő, egyszer voltál eredményes a bajnokságban, jobb tavaszt vársz magadtól?
Marc Janko: "Ősszel több sérülés is akadályozott. Ezen kívül az új játékrendszert is meg kellett szoknom és az új szakmai stábbal is össze kellett csiszolódnom. Most megint új edzőnk van, de biztos vagyok benne, hogy kapok majd lehetőséget a bizonyításra. Türelmesen várom és dolgozok tovább!"

Videók