VAR-botrány: Ebbe a teljes horvát futball belebukhat

Lebukott a labdarúgó szövetség, manipulatív felvételekkel próbálták meggyőzni a közvéleményt az egyik vitatott meccs után


Néhány napja súlyos botrány rázta meg a horvát labdarúgást, amikor a Hajduk Split illetékesei megelégelték a játékvezetői hibákat és leveleket küldtek a labdarúgó szövetségnek és a játékvezetői testületnek. Újabb részletekről számolt be az index.hr.

Azóta számos mérkőzésről szivárogtak ki anyagok, amiken VAR-szoba és a játékvezetők párbeszédje hallatszódik. Egy ilyen beszélgetést korábban maga a szövetség hozott nyilvánosságra, csakhogy utóbb kiderült: kamu volt az egész.

Az őszi, NK Osijek-Dinamo Zágráb (2-3) mérkőzést követően a játékvezetői testület elnöke, az azóta lemondott Bruno Maric sajtótájékoztatót hívott össze a bírókra irányuló kritikák miatt. Majd elővette a laptopját és levetített egy anyagot, amelyen higgadtan beszélgetett egymással az asszisztens és a VAR-szobában dolgozó kollégája. Maric ezzel kívánta demonstrálni, miképp oldották meg a kritikus szituációkat.

Csakhogy utóbb kiderült, ezt a beszélgetést később, külön vették fel. Az eredeti párbeszéd hemzsegett a káromkodásoktól, nyoma sincs a higgadtságnak, ráadásul abban hallatszódott a játékvezető is, aki a manipulált anyagban meg sem szólalt.

A HNS (labdarúgó szövetség) most azzal védekezik, hogy ez csak egy ábrázolás volt, nem hiteles dokumentum. Az eredetit nem játszották le, mert az sértette volna a FIFA szabályait.

Maric az utolsó napig az átláthatóságra esküdött, hevesen felszólalt a hamisított és manipulált felvételek ellen. Pechére aztán kiszivárogtak a bírói kommunikáció hiteles felvételei.

Borítókép: Borna Jakšić/PIXSELL

Videók