Új technológiával segíti majd a mérkőzéseket a 2024-es Eb labda

A jövő nyári Európa-bajnokság hivatalos labdája a hírek szerint tartalmazni fog egy mikrochipet, amely egészen pontosan be fog tudni azonosítani különböző szituációkat.


Az elmúlt néhány évben a kezezések és a les szituációk voltak a sportág két legnagyobb beszédtémái.

A jövő nyári németországi torna előtt a hírek szerint az Adidas labdája új technológiát fog tartalmazni.

A The Times szerint: "A mikrochip a végtagok követésére szolgáló technológiával együtt fog működni, amely lehetővé teszi a játékosok csontvázának 3D-s vizuális ábrázolását valós időben.”

"Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a videoasszisztens játékvezetők (VAR) olyan számítógépes képet hozzanak létre, amely pontosan megjeleníti, hogy a labda hol találta el a játékos testét."

"Az Adidas meccslabdában található mikrochip lehetővé teszi azt is, hogy a technológia meghatározza a labda elrúgásának pontos időpontját, ami a végtagkövető kamerákkal együtt ultrapontos les szituáció tud ábrázolni, így segítve a játékvezetők döntését."

A jelentés azt is megállapította, hogy a játékvezetők, akik látták az új technológiát működés közben, le voltak nyűgözve a rendszer pontosságának szintjétől.

Az UEFA-versenyeken eddig egy félautomata rendszert használtak a les szituációk megállapítására, és Roberto Rosetti játékvezetésért felelős azt állította, hogy a rendszer több mint a felére csökkentette a les szituációk felülvizsgálatának időtartamát.

A múlt héten a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Collina megerősítette, hogy a FIFA versenyein az új félautomata les rendszert fogják használni, ahogyan a soron következő klubvilágbajnokságon is már használni a rendszert.

A 2024-es Európa-bajnokság június 14 és július 14 között fog zajlani Németország különböző városaiban, a döntőre pedig Berlinben kerül sor.

Anglia az egyik favoritként indul a tornán, miután három évvel ezelőtt elveszítette a döntőt hazai pályán Olaszország ellen.

A múlt héten az Angolokat Dániával, Szlovéniával és Szerbiával sorsolták egy csoportba. Eközben Spanyolország egy potenciális halálcsoportba került, mivel Olaszországgal, Horvátországgal és Albániával találkozik.

Borítókép: James Gill - Danehouse/Getty Images

Videók