Tovább tesztelik a Wenger-szabályt, ami megváltoztatná a les értelmezését

A volt edző kitart javaslata mellett.


Az Arsenal egykori menedzsere, a FIFA globális labdarúgó-fejlesztésért felelős jelenlegi vezetője, Arsene Wenger továbbra is ragaszkodik a labdarúgásban bekövetkező változásokhoz.

A VAR fő problémájaként a leshelyzet értelmezését emeli ki, és úgy véli, hogy javítani kell a helyzeten. A labdarúgás javítását célzó javaslatát már egy ideje tesztelik, és a tesztek folytatódnak, mielőtt döntés születik egy esetleges szabálymódosításról.

„Az emberek a VAR-t leginkább a lesre vonatkozó szabály miatt kritizálják. Volt már olyan, hogy egy centiméter töredéke miatt vagy szó szerint az orr miatt ítélték meg a lesállást. Gyorsan változtatnunk kell a helyzeten. Van lehetőség a szabályok megváltoztatására. Nem vehetjük figyelembe, hogy a játékos orrának egy része szabálytalan helyzetben van, tehát azért van lesen, mert az orrával gólt tud lőni” – mondta tavaly Wenger, majd hozzátette:

„Az én javaslatom az, hogy egy futballista nincs lesen, ha a testének bármely része, amellyel gólt tud szerezni, az ellenfél védelmének utolsó játékosával egy vonalban van, még akkor is, ha a támadó testének többi része a védő előtt van.”

Svédországban és Olaszországban tesztelik
Mielőtt Wenger javaslatát elfogadják – ha egyáltalán elfogadják – az ötletet a gyakorlatban is meg kell nézni. Pontosan ez történik a fiatalabb játékosok számára rendezett svédországi és olaszországi tornákon végzett tesztek révén, ennek a folytatásáról döntöttek.

 

 

Azonban még hosszú út áll előttünk, amíg ezt az elképzelést az IFAB, a szabályok elfogadásáért és elismeréséért felelős labdarúgó-szervezet elé terjesztik. A legkorábbi lehetséges következő időpont erre 2025 februárja, amikor az IFAB ülésén újra megvitathatják a kérdést.

Borítókép: Getty Images

Videók