Tovább gyűrűzik a FIFA történetének legnagyobb botránya

Tovább gyűrűzik a botrány a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezőjének kiválasztási procedúrájáról készített múlt heti FIFA-jelentés körül.


A nyomozást segítő katari és ausztrál informátor is nyilvánosan emelte fel a szavát, amiért nem őrizték meg inkognitójukat, ráadásul szavaikat hiteltelennek állították be.

A korrupciós vádakkal illetett pályázati eljárást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottságának vizsgálati részlege folytatta le Michael Garcia vezetésével, majd a jelentés alapján a bizottság - a német Jochim Eckert irányította - döntéshozó részlege készítette el az összegzést, mely szerint semmilyen kivetnivaló nem történt a 2010-es helyszínkijelöléskor, így nincs szükség a pályáztatás megismétlésére. Így a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál. Garcia már a jelentés részleteinek ismertetése napján, múlt csütörtökön jelezte, hogy Eckerték tévesen, hiányosan ismertették a vizsgálati kamara anyagát, s közölte, hogy a FIFA fellebbviteli bizottságához fordul emiatt. Majd kérte, hogy a FIFA teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra a dokumentumot. Garcia csütörtökön találkozik Eckerttel az ügyben.

A civilben ügyvédként dolgozó amerikai munkáját információkkal segítő katari Phaedra Almadzsid e-mailt küldött Garciának, amit az AP hírügynökségnek is megmutatott. Ebben az állt, hogy a jelentésből egyértelműen azonosítható a személye, márpedig ő a családja biztonságát kockáztatta, amikor úgy döntött, segíti a nyomozást, s ezért kérte Garciát, hogy személyazonosságát tartsák titokban. A katari pályázati csapatban 2010-ig dolgozó Almadzsid ezen felül elfogadhatatlannak tartja, hogy őt és az általa adott bizonyítékokat hiteltelennek állította be Eckert, amikor azt mondta hogy állításai "gorombák, cinikusak és alapvetően tévesek".

Almadzsid először 2011-ben állt nyilvánosság elé, egyebek mellett azt állítva, hogy Katar 1,5 millió dollárt fizetett a FIFA végrehajtó bizottság afrikai tagjának a szavazatáért. Közlése szerint ezt követően a katariak hallgatásra kényszerítették, így visszavonult a nyilvánosságtól. Garciának azonban segített, és a nyomozás során beszélt arról, hogy Katar szponzorálás címén 1,8 millió dollárt fizetett egy 2010-es angolai futballeseményre a pályázat érdekében, s arról is, hogy a dohai Aspire Akadémiának milyen szerepe volt a kandidálás sikerében.

Bonita Mersiades, aki a 2022-re benyújtott ausztrál pályázatban dolgozott, szintén Garcia segítségére volt és ellátta információkkal, cserébe azt kérve, hogy ne derüljön ki a neve. Ennek ellenére Alamdzsidhoz hasonlóan járt, ugyanis a FIFA-jelentésből egyértelműen kikövetkeztethető a személyazonossága, s az ő általa elmondottaknak sem adtak hitelt. "Mindent elmond a FIFA-ról és a köreihez tartozókról, hogy mindenképpen szükségesnek érezték befeketíteni azt a két nőt, akinek volt bátorsága elmondani, amit tud" - írta Mersiades a brit The Guardian című lap keddi számában. Hozzátette, hogy egy nyomozás során az illetékes dönthet úgy, hogy a kapott bizonyítékokat nem találja hitelesnek, ám az teljesen kirívó, hogy a jelentésben kiemeltek két személyt és nyilvánosságra hozták a Garciával folytatott tárgyalásaikat, ráadásul nem is a történteknek megfelelően, annak ellenére, hogy írásban és szóban is megállapodtak arról, hogy az inkognitójukat megőrzik.

Almadzsid és Mersiades nyilvános kirohanása csak egy újabb fejezete volt a botránynak, amelynek fejleményeként már az európai vezető futballhatalmak FIFA-val szembeni bojkottja is felmerült. A közös tiltakozás szükségét David Bernstein, az Angol Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke vetette fel, mondván, a kontinens országainak közösen van akkora ereje, hogy változást érjenek el, ezért bojkottot kell kilátásba helyezni a 2018-as világbajnokságra. Reinhard Rauball, a német szövetség elnöke konkrétan azt követeli a FIFA-tól, hogy hozza nyilvánosságra a Garciáék által készített 430 oldalas jelentést, ellenkező esetben Németország, s esetleg az UEFA bojkottálni fogja a következő világbajnokságot.

Hasonlóan nyilatkozott a szombati Financial Timesnak Navracsics Tibor, aki szerint "a kételyek eloszlatása érdekében" teljes terjedelmében nyilvánosságra kellene hozni a jelentést. Az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa kijelentette: a labdarúgás integritását évek óta kikezdik a korrupcióval kapcsolatos állítások, ezért ideje lenne, hogy a FIFA "minden kártyáját kiterítse az asztalra", eloszlatandó a jelentésben foglaltakkal kapcsolatos kételyeket. A londoni gazdasági napilap szerint a magyar EU-biztos kijelentése olyan figyelmeztetésként is értelmezhető, amely azt jelzi, hogy Brüsszel esetleg újragondolja a FIFA kereskedelmi jogosultságait.

Videók