Szenvedő gigászok: bajnoki cím helyett a kiesés ellen harcolnak

Rekordhosszú nyeretlenségi sorozat, rúgott gól nélküli hónap, öltözőbe zárt játékosok és megvert edző…


Nem is olyan régen Európa meghatározó klubjainak számítottak, most azonban hatalmas bajban vannak.

Az egyik – ha nem a – legjobb nevelőegyesületnek tartott Ajax péntek este hosszú negatív szériát lezárva tudott ismét győzni, így jelenleg éppen nem állnak kiesőhelyen, de a 9 mérkőzésen szerzett 8 pont így is elkeserítően kevés. A mélyrepülés oka a szakértők szerint a rosszul meghozott vezetői döntések és az elrontott átigazolások.

A Basel ugyan 2017-ben nyert utoljára bajnoki címet, de a svájci liga mellett az európai kupákban is rendre jól szerepelt, legutóbb elődöntőt játszott a Konferencia Ligában. Az idei kiírást pocsékul kezdték, 11 forduló alatt mindössze 5 pontot gyűjtöttek, októberben pedig egyetlen alkalommal sem találtak a kapuba, így a hónap gólja szavazást sem tudták kiírni. Esetükben a gyenge játékosállományban látják a legfőbb okot.

A Lyon a kétezres években élte fénykorát, az utóbbi időszakban a PSG dominanciája mellett bajnokságot ugyan nem nyertek, de nemzetközi színtéren tudtak bravúrokat felmutatni, például 2020-ban a BL-ben búcsúztatták a Manchester City együttesét és egészen az elődöntőig jutott.

Három évvel később ott tartanak, hogy a Ligue 1 utolsó pozícióját foglalják el, győzelem nélkül. Fabio Grosso vezetőedző módszereit korábban a médián keresztül kritizálták a játékosok, mire az edző bezárta őket az öltözőbe. A legutóbbi fordulóban a Marseille elleni idegenbeli meccs előtt a csapat buszát megtámadták, Grosso súlyosan megsérült. Az amerikai tulajdonos ugyanakkor biztos abban, hogy nem fognak kiesni.

Az egykorvolt nagyok hanyatlása nem példa nélküli jelenség Franciaországban, a Bordeaux és a Saint-Etienne is a másodosztályban szerepel.

Mindeközben Németországban a Schalke 04, Olaszországban a Sampdoria süllyedhet még mélyebbre, a két együttes kiesőhelyen áll, a másodosztályban.

Borítókép: Peter Lous/BSR Agency/Getty Images

Videók