Rajtol a klub-vb, először tesztelik a gólbíró-technológiát

A házigazda japán Sanfrecce Hirosima és az új-zélandi Auckland City összecsapásával csütörtökön kezdődik a labdarúgó klubvilágbajnokság, amelynek döntőjét jövő vasárnap rendezik.


A Hawk-Eye és a GoalRef elnevezésű találmányok a játékvezetők munkáját segítik majd, s annak megállapítására szolgálnak, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon. Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelőrendszer segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy valóban gól született-e. A két helyszín közül a Hawk-Eye-t Tojotában, a GoalRefet pedig Jokohamában alkalmazzák.

A két nagyágyú, a Bajnokok Ligája-győztes angol Chelsea és a Libertadores Kupa-címvédő brazil Corinthians kiemeltként csak a jövő heti elődöntőben lép pályára először, mindkét gárda története során először nyerheti meg a tornát. A londoniak új vezetőedzője, a szurkolók várakozását eddig messze alulmúló Rafael Benítez rutinosnak számít ezen a porondon, hiszen 2010-ben megnyerte a klub-vb-t az Internazionaléval, 2005-ben pedig döntőig vezette az FC Liverpoolt.

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klub Világkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb csapata csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazdákat képviselő együttes szerepel.

LABDARÚGÁS
A klubvilágbajnokság programja (magyar idő szerint)
Csütörtök (Jokohama):
Auckland City (új-zélandi)-Sanfrecce Hirosima (japán) 11.45
Vasárnap (Tojota), negyeddöntő:
Ulszan Hyundai (dél-koreai)-Monterrey (mexikói) 8.00
Al Ahli (egyiptomi) - selejtező-mérkőzés győztese 11.30
December 12., szerda (Tojota), az ötödik helyért:
1. negyeddöntő vesztese-2. negyeddöntő vesztese 8.30
Elődöntő:
Corinthians (brazil)-2. negyeddöntő győztese 11.30
December 13., csütörtök (Jokohama), elődöntő:
Chelsea (angol)-1. negyeddöntő győztese 11.30
December 16., vasárnap (Jokohama), a 3. helyért:
1. elődöntő vesztese-2. elődöntő vesztese 8.30
Döntő:
1. elődöntő győztese-2. elődöntő győztese 11.30

Videók