Platini után újra van elnöke az UEFA-nak

A magyar szövetség (MLSZ) által is támogatott szlovén Aleksander Ceferint választották meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökévé a szervezet szerdai, athéni rendkívüli kongresszusán.


 

 

 
Miután az UEFA első alelnöke, a spanyol Ángel María Villar egy hete visszalépett, a szlovén szövetséget 2011 óta irányító, 48 éves jogász egyetlen ellenfele a holland szövetség elnöke, a 68 esztendős Michael van Praag volt. A szavazáson 42-13-ra győzött Ceferin, akinek megbízatása 2019 tavaszáig szól.
 
Döntését, hogy pályázik az elnöki posztra, június elején jelentette be, azóta pedig többek között a magyar, a német, a francia, az albán, a bosnyák, a bolgár, a horvát, a görög, a ciprusi, a montenegrói, az orosz, a macedón, a román, a szerb, az olasz és a török szövetség is jelezte, hogy őt fogja támogatni, csakúgy, mint négy észak-európai ország futballszövetsége. A voksolásnak így ő volt az esélyese.
 
Augusztus végén a korrupció, a doppingolás és a fogadási csalások visszaszorítását nevezte legfőbb céljának.
 
 
 
„Arra fogok törekedni, hogy megvédjem sportágunk integritását és biztosítsam a megfelelő környezetet minden résztvevő számára" - közölte akkor. Hozzátette: olyan sportszervezetté akarja alakítani az UEFA-t, amely mintaként szolgálhat más sportágaknak is, valamint biztosítani akarja a fenntartható fejlődés feltételeit. Kijelentette: hisz benne, hogy olyan új ötleteket és felfogást tud vinni az európai szövetségbe, amelyre a kontinens labdarúgásának a jövőben szüksége lesz.
 
Később elárulta azt is, hogy nagyszerűnek tartja az új, 24 csapatos Európa-bajnoki rendszert, ezért biztosan nem változtatna rajta.
 
Megválasztása előtti athéni felszólalásában tiszteletlenségnek nevezte, hogy egyesek tapasztalatlanságot emlegetnek vele kapcsolatban.
 
„Azt állítani, hogy tapasztalatlan vagyok, tiszteletlenség a kis és közepes országok futballszövetségeinek elnökeivel szemben, akiknek, mint nekem magamnak is, kevesebből többet kell kihozniuk, azaz éppen hogy rendelkeznek tapasztalatokkal" - fogalmazott. - Nem vagyok showman, nem az egoizmus vezérel, nem vagyok az irreális ígéretek embere" - tette hozzá, ugyanakkor angol nyelvű felszólalásában a Scorpions népszerű dalára utalva a "változás szeléről" beszélt.
 
Csányi Sándor, az MLSZ elnöke elégedetten értékelt a magyar szövetség honlapjának:
 
„Örömteli, hogy Aleksander Ceferin személyében rátermett vezető került az UEFA élére, aki új korszakot nyithat a szervezet életében. A magyar szövetség elvárása, hogy munkájával teremtsen fenntartható egyensúlyt és egységet az európai labdarúgás szereplőinek bevonásával, a tagországok érdekeit figyelembe véve" - fogalmazott Csányi Sándor. Hozzátette, fontos, hogy mindenekelőtt Magyarország és a kisebb országok érdekképviselete, a fiatal tehetségek felkarolásának, a női futball ügyének kérdése előtérbe kerüljön.
 
Elnökválasztásra azért volt szükség, mert a nemzetközi szövetség etikai biztossága decemberben Michel Platini alelnököt, az UEFA első számú vezetőjét "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető májusban - miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság nem mentette fel őt, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását - szóban lemondott posztjáról. Később jelezte, hogy mindezt Athénban hivatalosan is megteszi majd, amihez megkapta a jóváhagyást a FIFA etikai bizottságától, és szerdán el is búcsúzott.
 
Ceferin az UEFA hetedik megválasztott elnöke.
 
Az UEFA elnökei:
Ebbe Schwartz (dán) - 1954. június 22. - 1962. április 17.
Gustav Wiederkehr (svájci) - 1962. április 17. - 1972. július 7.
Barcs Sándor (magyar, megbízott elnök)- 1972. július 7. - 1973. március 15.
Artemio Franchi (olasz) - 1973. március 15. - 1983. augusztus 12.
Jacques Georges (francia) - 1983. augusztus 12. - 1990. április 19.
Lennart Johansson (svéd) - 1990. április 19. - 2007. január 26.
Michel Platini (francia) - 2007. január 26. - 2015. október 8.
Ángel María Villar (spanyol, ügyvezető elnök) - 2015. október 8. - 2016. szeptember 14.
Aleksander Ceferin (szlovén) - 2016. szeptember 14. -
 

Videók