Ők mind elutasították az Európai Szuperligához való csatlakozást

A lista már így sem rövid, de valószínű még bővülni fog.


Európa számos topklubja, köztük a Manchester United, a Paris Saint-Germain és a Bayern München is nyilvánosan elutasította az Európai Szuperligához való csatlakozást.

Az Európai Bíróság csütörtök reggel úgy döntött, hogy az UEFA és a FIFA a versenyjoggal ellentétesen járt el, amikor megakadályozta az Európai Szuperliga 2021-es megalakulását.

Ez hatalmas visszhangot váltott ki a szurkolók és a klubok körében, miközben az A22 Sports Management, az új Európai Szuperliga mögött álló cég bemutatta ambiciózus új formátumjavaslatát.

A nap folyamán pedig Európa öt legjobb bajnokságának számos csapata elhatárolódott a projekttől.

A Manchester United volt az egyik első klub, amely a hír megjelenése után megszólalt. "Az álláspontunk nem változott" - írták.

"Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az UEFA-versenyeken való részvétel mellett, valamint az UEFA-val, a Premier League-gel és klubtársainkkal az ECA-n keresztül folytatott pozitív együttműködés mellett az európai játék további fejlesztése érdekében."

Közben nyolc másik klub is lemondott a projektben való részvételről, köztük a francia élvonabeli Paris Saint-Germain és az AS Monaco, valamint a La Liga triója a Sevilla, Valencia és Atletico Madrid is.

Ezek a csapatok is kiadtak egy közleményt, amelyben megerősítették döntésüket.

Atletico Madrid: "Az európai futballcsalád nem akarja az Európai Szuperligát. Németország, Franciaország, Anglia, Olaszország, Spanyolország (a Real Madrid és a Barcelona kivételével) stb. nem akarja a Szuperligát."

Bayern München: "Teljesen egyértelmű: az FC Bayernnél a Szuperliga ajtaja továbbra is zárva marad. Egy ilyen versenysorozat támadást jelentene a hazai bajnokságok fontossága és az európai labdarúgás statikája ellen."

Borussia Dortmund: "Nem állunk a Szuperliga rendelkezésére".

Paris Saint-Germain: "A PSG teljes mértékben elutasítja az úgynevezett Szuperligára vonatkozó terveket, ami az első naptól fogva így volt és így is marad."

Sevilla és Valencia: "A pályán érdemeld ki."

Monaco: "Az AS Monaco szeretné kifejezni teljes elkötelezettségét a sportszerűség elve mellett, amely az UEFA-versenyeket és a francia bajnokságot szabályozza.”

Roma: "A klub semmilyen módon nem támogat semmilyen úgynevezett Szuperliga-projektet, amely elfogadhatatlan támadást jelentene a nemzeti bajnokságok fontossága és az európai labdarúgás alapjai ellen.”

Manchester City: Ben Jacobs újságíró szerint: "A Manchester City álláspontja az Európai Szuperligával kapcsolatban változatlan. Új nyilatkozat nem várható, de a források visszautalnak az eredeti, 2021-es visszalépésükre".

Az A22 Sports Management azonban kijelentette, hogy elkötelezettek aziránt, hogy megoldásokat kínáljanak a labdarúgás legégetőbb problémáira.

Úgy vélik, hogy fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy az élvonalbeli labdarúgás minden szurkoló számára elérhetőbbé váljon, és szeretnék kezelni a klubszintű pénzügyi instabilitást, növelni a női játékba történő befektetéseket, valamint javítani a hazai bajnokságok versenyképességét.

Videók