Nem kapnak pénzügyi kompenzációt a klubok

Nem kapnak pénzügyi kompenzációt az európai klubok, ha - amint azt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség munkacsoportja javasolja - novemberben és decemberben rendezik meg a 2022-es katari világbajnokságot.


"Nem lesz pénzügyi kompenzáció. Hét év áll rendelkezésre a felkészüléshez" - reagált az európai egyesületeket tömörítő szervezet (ECA) kritikájára Jérome Valcke FIFA-főtitkár, aki szerint az európai kluboknak el kell fogadniuk a módosítást, még akkor is, ha ez a megoldás nem tökéletes.

Karl-Heinz Rummenigge, az ECA vezetője kedden úgy nyilatkozott, "az európai kluboktól nem várható el, hogy a változtatással járó jelentős veszteségeket átvállalják". Ezért azt várják, hogy kompenzációt kapjanak. Az ECA mellett az európai profi ligák szervezete (EPFL) sem ért egyet a FIFA-testület által kedden javasolt novemberi-decemberi időponttal, mivel az szerinte hatalmas károkat okozna a bajnokságoknak.

A munkacsoport a dohai ülését követően ismertette, hogy novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es vb-t, egyúttal állást foglalt amellett, hogy a szokásosnál rövidebb, négyhetes tornára kerüljön sor. Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot, továbbá a februárit is, mivel az ütközne az az évi téli olimpiával. A végső döntést a FIFA végrehajtó bizottsága hozza meg március 20-án, a zürichi ülésén.

Videók