Lesújtó vélemény a szenvedő Ajaxról

„Cruyff forog a sírjában.”


A Brighton elleni 2-0-s vereséggel az Ajax kilenc mérkőzésre növelte nyeretlenségi sorozatát, amelyből hat vereség volt. Az Eredivisie-ben rekordszámú vereséggel áll a tabella legalján, hasonló pozíciót foglal el az Európa Ligában is.

A klub minden szinten példátlan káoszba süllyedt, így nem meglepő, hogy a világ labdarúgásának teljesen szétesett holland óriása az angol slágercsapatnál is elhasalt.

A Brighton elismert edzője, Roberto de Zerbi lelkesen dicsérte az Ajaxot a hagyományai, a mérete és a jelentősége miatt: „Ez egy olyan klub, amely egész Európát megtanította arra, hogyan kell focizni. Ezért van szükségünk egy győzelemre egy ilyen óriás ellen, és hogy úgy futballozzunk, ahogy ők tanítottak minket játszani, nagyot. Különösen azért, mert a Brighton egészen a közelmúltig az alsóbb ligában szerepelt”.

A Daily Mail sokkal kritikusabban fogalmazott: „50 évvel ezelőtt Johan Cruyff egy olyan csapatot vezetett, amely háromszor egymás után Európa legjobbja lett és amelynek köszönhetően a világ beleszeretett az Ajaxba. De ez az Ajax, amelyet Brightonban láttunk, csak halvány árnyéka az előbb említett, de a közelmúlt más ikonikus Ajax-csapatainak is, amelyek legendássá tették a klubot.”

A lap szerint „Az Ajax Brightonban megsértette az elveit. Az óriás a teljesértékű futball helyett gyáván és visszahúzódva játszott az európai törpe ellen, akinek ez csak a harmadik meccse volt a kontinentális kupákban. Az Ajax átadta a labdát a Brightonnak, visszahúzódott és kontrából várt gólt. Nem találkozott vele. Cruyff forog a sírjában.”

A labdabirtoklásra alapul futballról híressé vált hollandoknál az angliai meccs első játékrészében csupán 39 százalékban tartotta magánál a labdát. Ez a legrosszabb adatuk 2016 januárja óta.

Az Ajax vasárnap a PSV vendége lesz, egyes fogadóirodák nyolc-kilencszeres szorzót adnak az amszterdamiak sikerére.

Borítókép: Ryan Pierse/Getty Images

Videók