Kassai Viktor az UEFA reklámarca lett

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honlapja interjút készített Kassai Viktorral az UEFA kétéves nemzetközi sportvezetői mesterkurzusáról (UEFA MIP), melyet a korábbi játékvezető 2022-ben végzett el.


A 2011-es év legjobb játékvezetőjének választott, 2019 végén visszavonult Kassai mindössze a második játékvezető, aki a két éven át tartó képzésben részt vett. Az uefa.com-nak elmondta, azért jelentkezett az UEFA Akadémia, illetve a limoges-i és londoni egyetem közös képzésére, mert úgy érezte, szélesítenie kell a sportággal kapcsolatos tudását.

"A játékvezetői pályafutásom végén rájöttem, hogy nem elég számomra a bíróként elért szép karrier, más nézőpontból is szerettem volna átlátni a labdarúgást" - mondta a jelenleg az osztrák szövetség technikai igazgatójaként dolgozó sportvezető. - "Ha játékvezetőket irányítasz, vagy ha klubot vezetsz, többfajta tudásra van szükséged, nem elég a saját szakterületedé. Szerettem volna másoktól tanulni, mert a játékvezetés csak egy nagyon kis része a futballnak."

Kassai azt is elárulta, hogy a képzésen ő volt, aki a játékvezetők szemszögéből tudott megvilágítani egy-egy témát, így a korábbi játékosok jobban megértették a bírókat, ő pedig a játékosok látásmódjáról, szempontjairól tudott meg sokat.

A 47 éves szakember az interjúban azt is elárulta, édesapja is bíró volt, ő volt a példaképe, legemlékezetesebb mérkőzésének pedig a 2011-es Bajnokok Ligája-döntőjét nevezte, melyen az FC Barcelona a Manchester Uniteddel csapott össze a Wembley Stadionban. Kassai ezzel kapcsolatban elmondta, csaknem két évtized kemény munkájával érte el, hogy ilyen színvonalú mérkőzést vezethetett.

Borítókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Videók