Jön a rózsaszín lap

Az idei Copa Americán a játékvezetők már használhatják


Július 1-től lehet használnia az új, rózsaszín kártyát a játékvezetőknek. Azonban már a dátum előtt, a nyári Copa Americán bevezetik azt.

A tornát június 20. és július 14. között az Egyesült Államokban rendezik és itt már a szervezők lehetővé teszik, hogy a játékvezetők használják a rózsaszín lapokat, amellyel extra cserejátékost biztosítanak a csapatoknak.

A dél-amerikai labdarúgást irányító testület, a CONMEBOL jóváhagyta a szabályt, miután az IFAB, a labdarúgás szabályalkotó testülete azt engedélyezte.

A lehetséges hatodik cserejátékos akkor jöhet be, hogyha fejsérülés vagy agyrázkódás gyanújával valaki megsérül. Ekkor a játékvezetőt vagy a negyedik játékvezetőt értesíteni kell, a rózsaszín kártyát pedig felmutatni.

Abban az esetben, hogyha az egyik csapat megkapja ilyen okból a cserét, akkor a másik gárdának is jár, még hogyha ott nem is volt hasonló sérülés.

Azok a játékosok, akiknél fennáll az agyrázkódás gyanúja, nem térhetnek vissza a pályára a lecserélés után, és az öltözőbe vagy orvosi központba kell vinni őket kötelező kivizsgálásra.

A csapatorvosoknak a mérkőzést követő 24 órán belül ki kell tölteniük és el kell küldeniük a CONMEBOL orvosi bizottságának egy űrlapot, amely tartalmazza az agyrázkódás felmérésének részleteit.

Egyébként az IFAB még márciusban hagyta jóvá az agyrázkódás miatti cseréket.

Az új rózsaszín kártyát hivatalosan július 1-től vezetik be, azonban már lehet alkalmazni az azt megelőzően kezdődő tornákon is. Például a Copa Americán.


(Fotó: Sportbible)

Videók