Íme a világ öt legnagyobb stadionja - Magyarország is közte lehetett volna

A listán csak egy európai aréna található, az is éppen átépítés alatt áll.


Világbajnoki döntők, olimpia, elnöki csúcstalálkozó – ilyen eseményeket tartottak már az alább öt hatalmas létesítménybe, amikbe akár egy teljes budapesti kerület lakossága beleférne.

5. Rose Bowl Stadium – 92 542 néző

A létesítményt 1922-ben helyezték üzembe a kaliforniai Pasadenában. Tervezője Myron Hunt volt. Többször átépítették, és jelenleg közel 93 000 ember befogadására alkalmas. Van magyar vonatkozása is, Puhl Sándor itt vezette az 1994-es világbajnokság döntőjét, amelyben Brazília büntetőkkel győzte le Olaszországot. A pasadenai létesítmény a következő vb-n nem kap meccseket, majd a 2028-as olimpiára „készülhet”.

4. FNB Stadium – 94 736 néző
Az afrikai kontinens legnagyobb stadionjában rendezték többek között a 2010-es világbajnokság döntőjét (Spanyolország hosszabbítás után győzte le a hollandokat) és Nelson Mandela hivatalos gyászmiséjét is. Jelenleg a Kaizer Chiefs FC otthona. Érdekesség, hogy a korszerűsítésénél az építészeket a hagyományos afrikai fazekasság inspirálta.

3. Camp Nou – 99 354 néző (rekonstrukció után 105 000)

A világ egyik leghíresebb futballstadionja. Európa legnagyobb futball-létesítménye 1957 óta a Barcelona hazai pályája. A 60 000 férőhelyes Camp de Les Corts helyére épült. Az építkezés három évig tartott, a nyitómérkőzésen az FC Barcelona a varsói válogatottal csapott össze. A katalánok 4:2-re nyertek. 1982. november 17-én II. János Pál pápa 120 000 ember előtt misét celebrált a stadionban. A Camp Nou 2022 áprilisa óta átépítés alatt áll, amelynek során a befogadóképessége 105 000 főre nő. Jelenleg a Barcelona a város olimpiai stadionjában fogadja ellenfeleit.

2. Melbourne Cricket Ground – 100 024 néző

Az ausztrál stadion 1853-ban épült. Az évek során többször korszerűsítették. Jellemzően itt játsszák mérkőzéseiket a női és férfi labdarúgó-válogatottak. A második világháború alatt az amerikai és brit csapatok bázisaként szolgált. 1956-ban a Melbourne Cricket Ground volt a melbourne-i olimpiai játékok egyik arénája. Itt tartották többek között az esemény nyitó- és záróünnepségét.

1. Május 1. Stadion – 150 000 néző

A világ legnagyobb futballstadionja Észak-Korea fővárosában, Phenjanban található. 1989. május 1-jén nyitották meg, az első esemény, amelynek otthont adott, az ifjúsági és diákvilágfesztivál volt. A nemzeti labdarúgó-válogatott itt játssza mérkőzéseit. A létesítményt az észak-koreai diktátorok is szívesen használják. Kim Dzsong Un 2019-ben a stadionban találkozott a Kínai Népköztársaság elnökével, Hszi Csin-pinggel.

Érdekességképpen: Magyarországon a régi Puskás Ferenc Stadion (akkori nevén Népstadion) rendelkezett a legnagyobb befogadóképességgel, 1954-ben az osztrákok ellen 104 ezer szurkoló látogatott ki. Azzal a lista második helyén állnánk.

Borítókép és fotók: Getty Images

Videók