Hooper, a nyolcmillió fontos gólzsák - Mérlegen a skót bajnokság, 2. rész

Véget ért a skót bajnokság 2011-12-es évadja. A bajnoki címet a Celtic csapata zsebelte be az örök rivális Glasgow Rangers előtt, már hat fordulóval a pontvadászat vége előtt. A Celtic játékos, Garry Hooper lett a szezon legjobb gólvágója, 24 találatig jutott az idén.


Hooper 1988. január 26-án született Londonban. Hétéves korában kezdett el futballozni a Tottenham Hotspur kölyökcspatában. Ezután jött két kisebb kitérő: a Maldown Town csapatánál 2003-ig rúgta a bőrt, majd 2004-ig a Grays Athletic következett. Itt kezdésként huszonkilenc forduló alatt tizenkét gólt rúgott, hozzásegítve csapatát ahhoz hogy megnyerje a Conference South bajnoki címét. 2006-ig játszott a Grays színeiben, ahol összesen hatvankilenc meccsen húszszor talált a kapuba.

Ezután következett a másodosztály: 2006-ban a Southend United csapatába igazolt. 2008-ig, harminckét meccsen mindössze kétszer volt eredményes, nem csoda, hogy kétszer is kölcsönadták: előbb a Leyton Orient csapatához, majd 2008-ban egy hónapos időtartamra a Hereford Unitedhez. A Herefordban megemberelte magát: tizenkilenc meccsen tizenegy gólt vágott. Ennek eredményeképpen le is igazolta őt a Scunthorpe United, ahol 2010-ig játszott. Góllövő cipője rajta is maradt: a Scunthorpe színeiben nyolcvan meccsen negyvenhárom gólig jutott. Jól bekezdett új csapatában: az első hét meccs mindegyikén betalált. A sikerszéria hat hónapra megszakadt, ugyanis az Oldham Athletic elleni októberi derbin eltörte a lábát, kényszerpihenő következett.

Gyógyulása után visszatért és újból belekezdett a gólgyártásba, így teljesen érthető, hogy a szezon végén elnyerte a csapat legjobbja címet. 2008-2009-es szezonban harminc gólt rúgott, ezzel megközelítette a klubrekorder Billy Sharp teljesítményét, aki egy szezon alatt harmincháromszor talált az ellenfél kapujába.

Teljesítmények hamar híre ment, a Queens Park Rangers páldául egymilió fontot is megadott volna Hooperért a 2009-2010-es szezon elején. Ebben az idényben a góllövőlista harmadik helyén landolt.

Erre a teljesítményre figyelt fel a skót bajnokságban szereplő Celtic, és nyomban szerződtette is gólerős csatárt 2,4 millió fontért. A játékos számára ez galaktikus utazás volt, hiszen bekerült egy első osztályban játszó csapathoz. Ezzel hat idény alatt gyakorlatilag felért a csúcsra. Hooper nagyon örült, hogy bekerülhetett a Celtic csapatába: valóra vált gyerekkori álma. Erre utalásul a 88-as mezszámot választotta, mely születési dátumára (1988) és a klub megalapításának dátumára (1888) is utal.


A 2010-2011-es szezonban Hooper Nagy-Britanniában soha nem látott teljesítményt ért el: huszonhat meccsen húsz gólt lőtt, 0,77 százalékos gólátlagot elérve ezzel meccseként. Ebben az évben ez volt a negyedik legjobb teljesítmény Európában Cristiano Ronaldo, Messi és Di Natale mögött.

Az idei szezon meghozta neki a gólkirályi címet. Ebben az idényben huszonhatszor vette be az ellenfelek kapuját és ezzel a legtöbb gólig jutó játékos lett a skót bajnokság idei küzdelmeiben. Legemlékezetesebb mecce a bajnokság utolsó fordulójában volt: a Celtic 5-0-ra verte a Hearts csapatát, mind az öt gólt Hooper rúgta.

Hooper ára elérte a nyolcmillió fontot. Nagy kérdés, hogy marad-e a Celtic csapatánál, vagy távozik, hiszen fiatal és rendkívüli kvalitásokkal megáldott csatár. A Celtic a bajnoki cím elhódításával jegyet váltott a Bajnokok Ligája selejtezőibe is. Ez a kihívás talán a Celticnél tartja Hoopert.

Videók