Forr a levegő Ribéry körül: már Zidane is a visszatérését sürgeti

Zinedina Zidane azt szeretné, ha Franck Ribéry meggondolná magát, és visszatérne a válogatottba.


"Ha van egy olyan tehetséges játékosunk, mint Ribéry, jó lenne őt újra a csapatban látni" - nyilatkozta a franciák 42 éves legendája a Canal+ csatornán.

A világ- és Európa-bajnok exfocista Ribéry elhatározását ahhoz hasonlította, amikor ő maga 2004-ben szintén úgy döntött, hogy visszavonul a válogatottságtól, egy évvel később azonban mégis visszatért: "2004-ben én is lemondtam a válogatottságot. Amit a következő hat hónapban átéltem, az kibírhatatlan volt. Ha magas színvonalon játszol és szereted a meccseket, akkor mindenképpen játszani akarsz. Nem bírtam tovább, hogy három-négy napokat pihenjek, miközben a csapattársaim a válogatottnál voltak. Egyedül voltam a madridi edzéseken és azt mondtam magamnak, ez így nem mehet tovább."

Zidane hozzátette: ha továbbra is élsportoló akart maradni, akkor vissza kellett térnie a válogatottba. "Remélem, Franck is úgy dönt, hogy visszatér. Nem lenne rossz a csapat számára."

Zidane szeptember közepén még úgy nyilatkozott, sajnálja ugyan honfitársa elhatározását, de el kell fogadni azt. "Ha nem akar visszatérni a válogatottba, tiszteletben kell tartani döntését. Olyan játékosról van szó, aki jelentős mértékben hozzájárult a nemzeti együttes sikereihez. Nem kell őt sem kényszeríteni, sem szankcionálni."

A korábbi aranylabdás akkor azért vette védelmébe honfitársát, mert Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség francia elnöke azt nyilatkozta: eltiltással sújtaná honfitársát, amiért nem hajlandó futballozni a nemzeti csapatban. "Nem döntheti el egymaga, hogy játszik-e francia színekben. Ha Didier Deschamps szövetségi kapitány behívja, akkor jönnie kell" - vélekedett a sportdiplomata az UEFA előírására hivatkozva, amely kimondja, hogy a labdarúgóknak kötelességük a nemzeti együttes rendelkezésére állni, különben klubjukban sem szerepelhetnek néhány mérkőzésen. "Ennek alapján három meccsre el kéne tiltani a Bayern Münchenből" - tette hozzá Platini.

A brazíliai világbajnokságot hátproblémák miatt kihagyó 31 éves Ribéry az idény előtt jelentette be, hogy visszavonul a válogatottságtól és a jövőben csak a Bayern Münchenre koncentrál.

Videók