Fordult a kocka a Szuperliga és az UEFA párharcában

A bíróság visszavonatja az UEFA fegyelmi eljárásait.


A Barcelona, a Real Madrid és a Juventus üdvözli azt a bírósági döntést, amely felkéri az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy vonja vissza az európai Szuperliga (ESL) alapítói elleni fegyelmi eljárásokat.

Az UEFA büntetéseket, szankciókat helyezett kilátásba a Szuperliga létrehozásában érintett klubokkal szemben, különös tekintettel azokra, amelyek nem voltak hajlandóak visszalépni a tervezett sorozattól. Július elején egy spanyol bíróság már elrendelte, hogy az UEFA törölje a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus elleni fegyelmi eljárásokat, most pedig a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság vizsgálja felül az UEFA monopolhelyzetét az európai labdarúgásban.

Április 19-én a két spanyol és az olasz elitklub mellett további kilenc - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan - jelentette be a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását. Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek, miután az UEFA, a nemzetközi szövetség (FIFA) és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban. Május 12-én az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, és miközben a kilenc visszalépővel "békét kötött". A renitens hármakat figyelmeztette: megtagadhatják tőlük az európai sorozatokban való részvételt, így akár ki is zárhatják őket a Bajnokok Ligájából. Az esetleges eltiltás nem érinti ugyanakkor a válogatottbeli szereplést.

A Premier League hat érintettje a "jóakarat gesztusaként" elfogadta, hogy egyenként 3,6 millió font (1,45 milliárd forint) bírságot fizet. Ezen kívül a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham abba is beleegyezett, hogy ha a jövőben a Szuperligához vagy ahhoz hasonló, zártkörű ligához próbálnának meg csatlakozni, akkor 30 pont levonással és 25 millió font (10 milliárd forint) bírsággal sújtják őket. Florentino Perez, a Real Madrid és az ESL elnöke kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból. Az olasz szövetség korábban azt jelezte, hogy nem indulhatnak a Serie A-ban az ESL-tagok.

Borítókép: uefa.com

Videók