"Ennél lejjebb nem süllyedhet a FIFA"

Évek kellenek hozzá, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 2022-es világbajnokság katari rendezése ügyében kipattant korrupciós botrány után visszaszerezze jó hírnevét Jerome Valcke FIFA-főtitkár szerint.


Keddi esti, belfasti beszédében - amikor is találkozott a szervezet szabályalkotó testületének (IFAB) tagjaival - kiemelte: a FIFA közeli jövője ugyan a botrány miatt nem fényes, de azon kell keményen dolgozniuk, hogy napról napra javuljon a megítélésük. Valcke elmondta: elérték azt a szintet, amelynél mélyebbre már nem mehetnek. "Dolgok történnek, történtek, de még mindig sok jó dolgot teszünk. Imázsunkat napról napra vissza kell szereznünk. A hírnevet könnyű lerombolni, akár egy másodperc alatt, és évek kellenek, mire visszaállítjuk" - fogalmazott.

A FIFA azok után került ismét "össztűz alá", hogy a 2018-as és 2022-es vb kapcsán felmerült, FIFA-tagok szavazatait vásárolták meg. Az ügyet feltárni igyekvő jelentésről azonban csak részleteket hozott nyilvánosságra az etikai bizottság elnöke, Joachim Eckert, hangsúlyozva, hogy nem találtak semmilyen megvesztegetésre utaló jelet, amely miatt a rendezésért folytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál. Ugyanakkor az anyagot elkészítő Michael Garcia, a FIFA etikai bizottság vizsgálati részlegének amerikai vezetője szeretné, ha a teljes anyag napvilágot látna, mert úgy véli, hogy Eckert nem megalapozott következtetéseket vont le belőle.

Szintén az anyag közzétételét sürgette Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa "a kételyek eloszlatása érdekében". A Német Labdarúgó Liga elnöke, Reinhard Rauball a botrány miatt lemondásra szólította fel Joseph Blatter FIFA-elnököt, és azt javasolta az európai szövetségnek (UEFA), hogy lépjen ki a FIFA-ból, amennyiben a jelentést nem hozzák nyilvánosságra teljes terjedelmében.

Videók