Celtic-arany, Rangers-összeomlás - Mérlegen a skót Premier League, 1. rész

A skót bajnoki cím sorsa ebben a szezonban már hat fordulóval a pontvadászat befejezése előtt eldőlt: a Celtic behozhatatlan előnyre tett szert a címvédő, városi rivális Glasgow Rangersszel szemben és bezsebelte történetének 43. bajnoki címét.


Természetesen a 2011-12-es bajnokság is erről két a klubról szólt. Többen csak a vállukat vonogatják a skót bajnokág szóbajöttekor, szerintük ez csak egy kétcsapatos liga, bőven elég lenne a Rangers és a Celtic meccseit lejátszani, hogy végül kiderüljön, melyik csapat vidámkodhat a szezon végén, kezében a bajnoki trófeával.

A két glasgow-i csapat nem csupán azért ősi rivális, mert utcai bandaháborúvá "pofozták" a skót nemzeti bajnokságot, hanem mert a két klub a színeiken túl eszmerendszerében is különbözik. A Rangers hívei protestánsok, a Celtic szurkolói pedig katolikusok. Emiatt nagyon sokszor torkollik összecsapásokba egy-egy derbi és sajnos már az is előfordult, hogy halálos kimenetelű volt némelyik szurkolói "nézeteltérés". A két fél első összecsapását 1888. május 28-án játszották, melyet a Celtic nyert 5-2-re, az örökmérleg azonban a Rangers felé billen. Az idei bajnoki cím sorsát kétségtelenül befolyásolta az a tényező, hogy a Rangers 2012. február 14-én csődvédelmet kért, ezzel vállalva a tízpontos levonást. Ennek oka az volt, hogy a brit adóhatóság tetemes összeg befizetésére szólította fel a Rangers csapatát. A zuhanyhíradó már azt emlegette, hogy a csapatot kizárják, vagy alsóbb ligába sorolják. A játékosok azonban kiálltak a klub mellett, volt, aki fizetése hetven százalékáról is hajlandó volt lemondani az ügy érdekében. Ha a pénzt időre nem fizette volna ki a klub, akkor bukta volna a következő idényben való indulás jogát és a nemzetközi porondra való kijutás esélyét is.

A nagy riválist pontlevonással súlytották ugyan de a Celtic ettől függetlenül is nagyon elkapta a ritmust ebben az idényben. A harmichárom bajnoki mérkőzésükből huszonhatot megnyertek, háromszor játszottak döntetlent és mindössze négy vereséget szenvedtek. Kimagasló teljesítményük a gólok arányában is jelentkezik: hetvenkét rúgott gól áll szemben húsz kapottal.

A legnagyobb arányú győzelmet (6-0) éppen a "bajnokavatón" szerezték, amikor vendégként kiütötték a Kilmarnock csapatát. A játék és a sors fintora, hogy a bajnokság utolsó fordulójában a már rég bajnok Celtic nem egedett le, még egyszer, utoljára fel tudta szívni magát, és 5-0-ás győzelmet tudott aratni a Hearts ellen.

A pontvadászat 12 csapat részvételével őszi-tavaszi lebonyolításban zajlik, és két fő részből áll: egy alapszakaszból és egy felső- és alsóházi helyosztó rájátszásból. Az alapszakasz során a 12 csapat körmérkőzéses rendszerben mérkőzik meg egymással. Minden csapat minden csapattal háromszor játszik. A mezőnyt az alapszakasz sorrendjének megfelelően két csoportra bontják. Az 1–6. helyezett csapatok a felsőházi, a 7–12. helyezett csapatok pedig az alsóházi helyosztó rájátszásban folytatják, ahova magukkal viszik összes alapszakaszbeli eredményüket. A helyosztó csoportokon belül újfent körmérkőzéses rendszerben mérkőznek meg egymással, azonban minden csapat minden csapattal csak egyszer játszik. Az alsó- és a felsőházi rájátszás végső sorrendjét az alapszakaszban ismertetett szempontok szerint határozzák meg. A felsőházi helyosztó rájátszás győztese lesz a skót bajnok, az alsóházi rájátszás utolsó helyezettje pedig kiesik a másodosztályba.

A bajnok Celtic a Bajnokok Ligájában képviselheti a skót színeket, a harmadik selejtezőkörben kapcsolódik be a küzdelmekbe.

A Glasgow Rangers ezüstérme nemzetközi porondon való szereplést ér: az Európa Liga következő szezonjában a harmadik selejtezőkörben léphetnek pályára, mag a bronzérmes Motherwell ugyancsak az Európa Ligában mérettetheti meg magát, de ők a selejtezők második körében szállnak be a „ringbe”.

A bajnokságban utolsó helyen a Dunfermilne csapata végzett és ezzel ki is esett az első osztályból. A dolog pikantériája, hogy az East End Park üdvöskéi a múlt nyáron jutottak fel a Premier League-be, de gyökeret nem sikerült verniük: visszakényszerülnek a másodosztályba. Mindösszesen húsz pontot tudtak gyűjteni a harminchárom forduló alatt. Huszonegy vereséget szenvedtek, nyolcszor értek el döntetlent és csupán négy győzelemmel büszkélkedhetnek.

Videók