Ceferin ismét beleállt a Szuperligába és elárulta, mikor lesz vége...

Az UEFA elnöke talán utolsó nagy harcára készül.


 Aleksander Ceferin ismét támadásba lendült az UEFA kongresszusi ülésén. Az elnök beszédének fő témája ismét a Szuperliga volt. Mindenekelőtt Európa egységének fontosságáról beszélt, mint a labdarúgás legfőbb értékéről. Az UEFA elnöke ráadásul 2027-ben nem indul az újraválasztáson.

"Jelenleg néhányan megpróbálják 70 év futballtörténelmét földbe tiporni, megpróbálják megváltoztatni ezt az európai futballmodellt, annak sikere ellenére. Azt állítják, hogy ők a labdarúgás megmentői, miközben a valóságban megpróbálják megásni a sírját. Az áldozatot játsszák, miközben valójában nem mások, mint ragadozók. Összekeverik a monopóliumot az egységgel. Összekeverik az alamizsnát a szolidaritással. És sokat beszélnek a szabad piacról, de semmit sem tudnak a szólásszabadságról" - mondta az UEFA elnöke.

Az Európai Bíróság döntésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a labdarúgás érinthetetlen. "Az európai együttműködés történelmét bizonyos szimbólumok képviselik, amelyek egyszerűen érinthetetlenek. És az európai futball az egyik ilyen modell. A modern időkben még soha nem tűnt kontinensünk ennyire törékenynek, ennyire széttöredezettnek. Barátaim, nehéz időket élünk. Tudjuk ezt. De az egység erő, és az egység az egyetlen dolog, ami megmenthet minket. Úgy tűnik, hogy az Európai Unióban csak egy törvény számít: a piac törvénye. Egyesek azt gondolják, hogy bármit meg lehet venni. Minden eladó. Mindannyian fogyasztók vagyunk, semmi több. Ez az élet egyik perspektívája. De nem a miénk. Soha nem is lesz a miénk! Nem ilyen társadalmat akarunk átadni a gyermekeinknek. Nem ilyen Európát képzeltek el az alapító atyák.”

A támadás egyenesen Florentino Pérez és Joan Laporta ellen irányult, bár névszerint nem nevezte meg őket. "Ma néhány személy a szabad piac nevében próbál megosztani minket. Azok, akiket az a csillapíthatatlan vágy hajt, hogy egyre nagyobb profitot termeljenek néhány kiváltságosnak. Tudom, hogy néhány szurkoló kritikus velünk, a FIFA-val szemben, ami normális".

Figyelmeztetést adott ki. "A klubok szabadon indulhatnak új versenyeken, ha akarnak, senki nem akarja őket megakadályozni, senki nem mondta nekik, hogy nem tehetik meg. Mindenki azt csinálhat, amit akar, akár be is léphet abba, amit az angol szurkolók Zombie League-nek hívnak."

Elképzelése szerint figyelmeztetett az előttünk álló veszélyre. "Ez Hófehérke mérgezett almája... Mivel a futballszurkolók nem hülyék, semmi sem fog változni. Tudják, hogy egy ötlet, ami csak a felszínen tűnik jónak, valójában rossz ötlet. Mert barátaim, az álmokat nem lehet megvenni. Nem lehet megvásárolni a sportszerűséget. Nem lehet megvenni azokat az értékeket, amelyek a futballt erős és dicsőséges játékká teszik. 70 év történelmét nem lehet megvenni. Nem lehet."

Fotó: Aurelien Meunier - UEFA/UEFA via Getty Images

 

Videók