Brutális: a futballtörténelem legnagyobb botránya jöhet!

UEFA, FIFA, PSG, Manchester City - mindenki sáros?


 

A Football Leaks újra előállt egy piszkos üggyel a labdarúgás világában, a Der Spiegel pedig leközölte az új információkat. A német újság arról ír, hogy az UEFA engedélyt adott az angol Manchester City-nek és a francia Paris Saint-Germainnek, hogy olyan lépéseket tegyenek, amellyekkel a gazdasági Fair Play szabályait sértik meg, ami azzal járhatna, hogy a csapatokat kizárják az európai kupákból.
 
 
Az eset még 2015-ben történt, amikor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino még az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főtitkára volt. Az említett évben számos titkos találkozója volt a két klub vezetőivel, akikkel megegyezett abban, hogy szemet huny néhány illegális lépés fölött a PSG és a City részéről.
 

A portugál A Bola is arról ír, hogy a gazdasági Fair Play engedélyezi tőke injektálását a klubok számlájára, de csak korlátozott mennyiségben, 10-15 millió euróig bezárólag. Ehhez képest csak 2015-ben a párizsi klub egy 100 millió eurós segítséget kapott katari befektetőktől, összességében közel 1,8 milliárd euró érkezett az arab országból a PSG számlájára.
 

A Manchester City a megengedettnél 26 millió euróval többet kapott az Emiratestől, egy 233 millió eurós hiány fedezeteként.
 

A titkos egyezségeknek köszönhetően oldották meg ezeket a szabálytalan gazdasági lépéseket anélkül, hogy bármelyik klubot kizárták volna a nemzetközi kupákból, aminek a 2010-ben életbelépő gazdasági Fair-Play-szabályok miatt meg kellett volna történnie.
 

A történetnek magyar vonala is van, hiszen a Football Leaks hackere hazánkban, Budapesten él.
 
Frissítés: honlapunk az alábbi közleményt kapta:
 
Az Emirates nevében - a légitársaság magyarországi kommunikációs ügynökségeként - helyreigazítási kéréssel fordulunk Önökhöz. A "Sokkoló botrány az UEFA, FIFA, PSG, Man. City négyessel" című cikkükben tévesen szerepel az alábbi mondat: "A Manchester City a megengedettnél 26 millió euróval többet kapott az Emiratestől, egy 233 millió eurós hiány fedezeteként."
 
Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a mondat az eredeti, portugál cikkben sem így szerepel, továbbá hogy nem az Emirates a Manchester City futballcsapat szponzora. (Az Emirates az Arsenal FC szponzora a Premier League-ben.) Így az Emirates légitársaságnak semmi köze a cikkben említett ügyhöz.

Videók