Botrány a Dinamo Kijevnél

Négy nap után lemondott a vezetőedző.


Kinevezését követően négy nappal lemondott Mircea Lucescu, a román szakember az ukrán szurkolók ellenszenves fogadtatása miatt nem lesz a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Az ukrán élvonalban szereplő klub múlt csütörtökön honlapján közölte, hogy kettő plusz egy évre szóló szerződést kötött a szerdán 75. születésnapját ünneplő szakemberrel, aki 2004 és 2016 között a legnagyobb ukrán rivális Sahtar Donyeck edzőjeként ért el nagy sikereket.

A Dinamo-drukkerek - élükön olyan legendákkal, mint az 1975-ben aranylabdás Oleg Blohin, illetve a rangos szavazáson 1986-ban legjobbnak választott Igor Belanov - azonnal éles kritikával illették a választást. Ennek hatására Lucescu úgy döntött, hogy mégsem veszi át a csapat irányítását.

"Nem tudom elfogadni, hogy a szurkolók nem tartják tiszteletben saját klubjuk döntéseit. Ezért legnagyobb sajnálatomra úgy határoztam, hogy feladom az együttműködés lehetőségét a Dinamo Kijevvel" - fogalmazott Lucescu a Gazeta Sporturilor román lapban közzétett nyilatkozatában. Hozzátette: köszöni Igor Szurkisz klubelnöktől a bizalmat és a kinevezést, de számára lehetetlen olyan környezetben dolgozni, ahol a drukkerek ellenségesen viselkednek, miközben az ő támogatásukra óriási szüksége lenne a csapatnak.

Lucescu kinevezésekor azt hangsúlyozta, hogy nagyon hiányzott neki Ukrajna, és mennyire szeretett volna visszatérni abba az országba, ahol korábban olyan sikeresen tevékenykedett.

A 13-szoros szovjet és 15-szörös ukrán bajnok együttes - utóbbiban rekorder - hazai egyeduralma a 2000-es évek közepén tört meg: 2004 után négyszer ünnepelhetett aranyérmet, legutóbb négy évvel ezelőtt. A kijeviektől a stafétát a Lucescu által irányított Sahtar Donyeck vette át, amely aztán nemcsak a hazai, hanem nemzetközi porondon is tényezővé tudott válni. A 13-szoros bajnok, jelenleg is címvédő Sahtar 2004 után 12-szer végzett elsőként az ukrán bajnokságban. Lucescu a donyeckiekkel nyolcszoros ukrán bajnok, hatszoros Ukrán Kupa-győztes lett, irányításával hétszer nyerték meg az ukrán Szuperkupát, míg 2009-ben az Európa-liga elődjét, az UEFA Kupát.

A legutóbbi idényben az aranyérmes Sahtar Donyeck 23 pont előnnyel végzett a második helyezett kijeviek előtt.

Az aktív edzők között Lucescu világszinten is az egyik legtapasztaltabb, volt román (1981-86) és török (2017-19) szövetségi kapitány, a román bajnokságot a Dinamo Bucurestivel (1990) és a Rapid Bucurestivel (1999) is megnyerte, a török pontvadászatban a Galatasarayjal (2002) és a Besiktasszal (2003) is az élen végzett. A román Corvinul Hunedoara (1980) és az olasz Brescia (1992) edzőjeként másodosztályú bajnokságot, a Zenittel Orosz Szuperkupát (2016) nyert, olaszországi időszakának utolsó állomása az Internazionale volt.

A szakembernek így továbbra sincs csapata, legutóbb 18 hónapja ült kispadon. 

Borítókép: VI Images via Getty Images

Videók