Bölöni felfedezettjének a története

Paul Pogbát is inspirálja a portugál zseni néhány megmozdulása.


Ricardo Quaresma, a cigány srác, akit mindenki csodál az elképesztő technikája miatt.

 

A futballban vannak olyan játékosok, akik játékát egyszerűen élvezet nézni. Annyira látványosan, olyan technikásan játszanak, hogy öröm nézni őket. Általában ezek azon játékosok, akik nevét megjegyezzük, akik a kedvenceinkké válnak. Kevés ilyen labdarúgó van, úgyhogy meg kell becsülni őket. Nos, a portugál Ricardo Quaresma pontosan ilyen.

 

A korábbi Sporting nevelés nem egy kimondott csapatjátékos, ez nagyon messze áll tőle, hiszen olyan habitusa, természete van, ami már kizárja, hogy csapatkapitány legyen. Ám ő tipikusan az, aki gyenge az egész meccsen, majd kapja a labdát és külsővel eltekeri a pipába. Ugyanis a külsös tekeréséről lehet ismerni őt, amit még Paul Pogba is csodál. „Ricardo Quaresma inspirál. Az, ahogy külsővel képes passzolni, cselezni, lőni egy elképesztő fegyver.” – mondta a United sztárja.

 

Érdekesség, hogy ő is Bölöni Lászlónál szerepelt előszőr, csakúgy, mint Cristiano Ronaldo, majd 2002/03-ban egyszerre távoztak. Ronaldo 'Puto Lelitonak’, azaz cigány srácnak nevezte Quaresmát, utalva a roma származására. Ő büszke arra, hogy roma, amit sokszor szóvá is tesz. Azt is kevesen tudják róla, hogy gyerekként karatézott is, míg a futballt utálta, elmondása szerint csak a testvére miatt ment ki először a pályára, ahol eleinte senkinek nem passzolt, de legalább sok gólt szerzett.

 

A híres rabonás megmozdulásait nem a látvány miatt használja, csupán nem bízik a bal lábában, míg a jobban sokkal inkább, ezért használja ennyiszer ezt a kétségtelenül látványos technikát, ami miatt oly sokan szeretjük őt.

 

Az is biztos, hogy nem volt egyszerű életútja, hiszen előbb a Barcelonánál bukott meg, ahol varázslóként várták, azonban 22 La Liga meccsen mindössze egyetlen egy gólt szerzett az egész szezonban, sőt, sokat volt a padon is. Később elmondta, hogy Luis Van Gaalal sem jött ki. „Amikor a Barcelonánál voltam nem volt türelmem. Nem tudtam elviselni, hogy a kispadon kellett ülnöm” – mondta Quaresma.

 

2008-ban ismét volt egy gyengébb korszaka, amikor hiába szerződtette le őt José Mourinho az Interhez, ő ott boldogtalan volt, így 2009-ben kölcsön is adták a Chelsea-nek. 32 két meccsen volt gólképtelen (minden sorozatot figyelembe véve), ami miatt neki ítélték a Bidone d'Orot' (Arany Szemét díjat, magyarul) 2008-ban, amit egy helyi rádióadó oszt ki a Serie A legnagyobb csalódást keltő új igazolásainak.

 

Nagy László

Videók