Az Aranylabda szevezői megmagyarázzák, miért jelölték Ronaldót, Messit pedig nem

Az argentin sztár idén biztosan nem lesz Aranylabdás.


Lionel Messi nem került be a 2022-es Aranylabda jelöltjei közé, amelyet 2006 óta hétszer nyert meg. Nincs a L'Equipe és a France Football által péntek este bejelentett 30 jelölt között, így az október 17-i gálán biztosan nem szerzi meg a nyolcadik elismerését Messi.

Ez egy olyan döntés, amit a L'Equipe kénytelen volt megmagyarázni: miért hiányzik Messi a listáról, míg Ronaldo ott van a jelöltek között. A francia kiadvány első indoklása az Aranylabda kritériumainak módosítása, kiemelve, hogy mostantól a futballszezon és nem a naptári év alapján kerül kiosztásra, valamint hogy Messi teljesítménye elmaradt az átlagtól. Arra hivatkoznak, hogy nem volt jó az első éve Párizsban, ugyanakkor Mauricio Pochettino helyzetére is rámutatnak. A Ligue 1-ben mindössze hat gólt szerzett, a Real Madrid pedig a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 között ejtette ki őket. Messi álmai, ahogy sok párizsié is, ekkor szertefoszlottak.

Messi kihagyásának magyarázata után a L'Equipe azzal folytatta, hogy megindokolja, miért került be Cristiano Ronaldo az Aranylabda 30 fős jelöltjei közé, így 18 egymást követő alkalommal szerepel az esélyesek között. A L'Equipe különböző magyarázatokkal szolgált. A Bajnokok Ligája csoportkörében szerzett hat góljával a Manchester United a 16 közé jutott, míg a szezont 49 mérkőzésen összesen 32 góllal zárta az összes sorozatot figyelembe véve.

Ez elegendő volt ahhoz, hogy Ronaldót továbbra is a legjobbak között emlegessék, még akkor is, ha nem ő a favorit, hogy megnyerje a hatodik Aranylabdáját.

Borítókép és fotók: Valerio Pennicino – UEFA/UEFA a Getty Images

Videók