Az Afrika-kupa legjobb tizenegye

Megválasztották a 2015-ös Afrika-kupa Torna Csapatát, melyben főleg Ghánai és Elefántcsontparti játékosok kaptak helyet.


A kaput, az egyenlítő-guineai, Felipe Ovono védi. A 21 éves kapusnak nem erőssége a helyezkedés, de ez sokszor a védelem számlájára volt írható. A fiatal hálóőr mindig éber, remek reflexei vannak, és egy sokkal nagyobb klubban is megállná a helyét, mint a Deportivo Mongomo.

A védelembe a két döntős, Ghána, és Elefántcsontpart adja a négy embert. Jobbhátvéd pozícióba a Paris-Saint Germains hátvédje, Serge Auirer került, aki, bár rosszul kezdte a tornát, fokozatosan egyre jobb és jobb formát mutatott. Nagyon erős védő, veszélyesek a felfutásai és nagyszerűek a keresztlabdái.

A védelem közepén Kolo Touré és Jonathan Mensah neve olvasható. Előbbi játékos egy igazi legenda már hazájában, és az idei tortnán is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Sokak szerint az Afrika-kupa legjobb védője volt. A ghánai játékos, Mensah sem kezdett jól a Szenegál elleni vereség alkalmával, de aztán a levegőben és a földön is a ghánai védelem ura lett.

A balhátvéd az a Baba Rahman lett, akit olyan neves klubok figyeltek a torna alatt, mint a Bayern München, a Real Madrid és a Manchester United. Rahman, amellett hogy nagyszerűen védekezik, a támadásokat is hatékonyan tudja segíteni.

A középpályás védekezés, a Kongói Demokratikus Köztársaság játékosának, Chancel Mbembának a feladata. Az Anderlecht kőkemény futballistájának még a korát sem tudni biztosan, hiszen négy dátum is fel van tüntetve a neve mellett. Igaz, a FIFA kezdeményezett egy vizsgálatot, mely után a klubja, 1994. augusztus 8-at nevezte meg születési dátumaként. Mbemba tehát papíron 20 éves, a valóságban talán egy kicsivel több. Mindenesetre a tornán ragyogó teljesítményt nyújtott.

Ha Afrika és középpálya, akkor kihagyhatatlan az elefántcsontparti hegyomlás, Yaya Touré neve. Talán nem ez volt a legjobb tornája, illetve sokkal visszavontabban játszott, mint a Manchester City-ben, de az Elefántok sokkal gyengébbek lennének nélküle. Yaya lőtt egy káprázatos gólt az elődöntőben, és felemelhette az aranygeneráció első trófeáját.

Az algériai, Nabil Bentaleb is bekerült a legjobbak közé. Kemény, gyors, kreatív és rendkívül sokat dolgozik. Így lehetne összefoglalni a játékát. Szenegál ellen gyönyörű gólt szerzett, majd a formáját sikerült átmentenie az észak-londoni derbire, hozzásegítve a Tottenhamet az Arsenal legyőzésére. Bentaleb nagy jövő előtt áll, hiszen még csak 20 éves.

A házigazda Egyenlítő-Guineából nem csak leghátulra, hanem előre is került egy játékos, méghozzá a Real Madridban is megfordult Javier Balboa. A legfontosabb mérkőzésen, Ghána ellen, nem tudott kimagasló teljesítményt nyújtani, de senki nem gondolta volna, hogy egyáltalán eddig eljuthatnak a tornán. Balboa nagyon nyugodt, és kreatív játékos, amit mutat a negyeddöntőben szerzett briliáns találata is.

A csatár-kettős ugyancsak a döntős csapatokból került ki. Az elefántcsontparti Wilfried Bony ezen a tornán mutathatta meg, miért is fizetett érte annyi pénzt a Manchester City. Bár a csoportmérkőzések alatt nem villogott, mégis folyamatosan lekötötte a védők figyelmét, majd a kieséses szakaszban két fejes gólt is szerzett Algéria ellen. Annak ellenére örülhetett a döntő végén, hogy ő kihagyta a tizenegyesét.

A másik támadó Andre Ayew lett, akit Herve Renard, Elefántcsontpart szövetségi kapitánya, egyszerűen a legjobb ghánai játékosnak nevezett. Ayewnek a döntő nem sikerült túl fényesen, de az egész tornán kiemelkedően játszott.

Videók