Anglia "bejelentkezett" a 2022-es futball-vb rendezésére

Anglia készen áll, hogy átvegye a 2022-es világbajnokság rendezését, ha Katar elvesztené a már odaítélt vendéglátói jogot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) körül kirobbant korrupciós botrány miatt.


 

Az új Wembley készen áll

John Whittingdale brit kulturális miniszter, akinek felelősségi körébe tartoznak a sportügyek is, a londoni alsóházban tartott csütörtöki tájékoztatóján kijelentette: "amennyiben a FIFA felkér bennünket, készen állunk, országunkban minden feltétel adott". Megítélése szerint a döntésre hatással lehet az Oroszországnak ítélt - Anglia által sikertelenül megpályázott - 2018-as világbajnokság. Amennyiben Oroszország maradhat házigazda, a FIFA rotációs gyakorlata miatt - amely szerint két egymást követő vb-tornát nem rendeznek ugyanazon a kontinensen - "kevés esély van rá", hogy európai ország vehetné át a 2022-es vb-t.

Eközben az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) ismét támogatásáról biztosította Katart. "A labdarúgás az egész világ játéka, földrajzi határok nélkül. Az Öböl igazi futballrégió, sok szenvedélyes rajongóval, és ez alól Katar sem kivétel" - tudatta az AFC csütörtöki közleményében, kiállva az első nyugat-ázsiai vb házigazdája mellett.

Múlt szerdán a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Azon a napon - két nappal a tisztújítás előtt - Zürichben svájci rendőrök az amerikai hatóságok nevében fellépve hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke múlt vasárnap nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a 2022-es katari világbajnokság "kérdőjelessé válhat", ha a svájci hatóságok hivatalosan is megállapítják, hogy Katar megvesztegetéssel nyerte el a rendezési jogot.

Joseph Blatter FIFA-elnök pénteki megválasztása után kedden bejelentette távozási szándékát.

Videók